Vall d'Hebron implanta per primer cop a l'Estat un esfínter mitjançant robot

Una intervenció pionera a l'estat espanyol per tractar la incontinència urinària d'esforç severa en dones

 

El Servei d'Urologia de l'Hospital Vall d'Hebron ha realitzat una intervenció pionera a l'estat espanyol per tractar la incontinència urinària d'esforç severa en dones, que ha consistit a implantar un esfínter artificial mitjançant el robot Da Vinci Xi a una pacient de 51 anys. Actualment, només en comptades ocasions es col·loquen aquests dispositius en dones, ja que cal fer-ho per cirurgia oberta o laparoscòpica, un procediment que pot comportar complicacions per la complexitat de la intervenció. "Aquesta nova tècnica suposa un important avenç en el tractament de la incontinència urinària femenina d'esforç en casos que fins ara no tenien tractament curatiu, fonamentalment en dones que pateixen una incontinència urinària d'esforç severa que no es resol amb les tècniques quirúrgiques habituals", explica la responsable de la Unitat d'Urologia Funcional de Vall d'Hebron, la doctora Marta Allué.

 

Tot i que la implantació d'esfínters artificials en els homes compta amb una llarga experiència perquè es poden col·locar de manera segura i senzilla per cirurgia oberta a través del perineu, en les dones es més complex per la ubicació del maneguet del dispositiu, de manera que es fa en casos molt seleccionats, segons han explicat els responsables de la intervenció. "L'aparició del robot ha permès que sigui molt més senzill implentar l'esfínter i ha obert una nova etapa en el tractament de la incontinència d'esforç en les dones en els casos d'incontinència severa, que no es resolen amb el tractament habitual, amb la col·locació de malles", ha assenyalat Allué, que ha donat a conèixer aquest avenç conjuntament amb el doctor Luis Castro. 

 

 

Les persones que tenen incontinència urinària d'esforç pateixen problemes importants en el dia a dia. Quan fan algun esforç -que no cal que sigui gaire gran, pot ser senzillament esternudar-, no poden controlar l'emissió d'orina. "Quan se'ls implanta l'esfínter, els pacients, tant homes com dones, estan contentíssims i noten un canvi radical en la seva vida, així ho expressen. En alguns casos passen d'haver de portar bolquers, de no voler sortir al carrer, de no poder fer una vida normal, a estar secs, no s'ho creuen", han explicat els uròlegs. Altres problemes que pot comportar la incontinència urinària són dermatitis o úlceres cutànies, entre altres. 

 

Comentaris