Un estudi de Vall d'Hebron veu possible utilitzar quimioteràpia en dones embarassades

L'ús d'aquesta tècnica a partir del segon trimestre d'embaràs no representa riscos per al desenvolupament del fetus

Un estudi de l'Hospital universitari Vall d'Hebron veu possible utilitzar quimioteràpia en dones embarassades que pateixen càncer de mama. Durant anys, més de cinquanta dones diagnosticades amb la dolència durant l'embaràs han estat tractades al centre hospitalari per un equip multidisciplinar integrat pels serveis d'Oncologia, Obstetrícia i Ginecologia i la Unitat de Patologia Mamària. Els resultats finals de l'estudi demostren, segons els responsables, que aquestes pacients es poden sotmetre a un tractament per combatre el tumor sense haver d'interrompre l'embaràs. L'estudi afirma que no representa cap risc per al nounat ni empitjora el pronòstic de la mare.

El treball de tesi elaborat per Cristina Saura, investigadora principal del Grup de Càncer de Mama i Melanoma del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i Cap de la Unitat de Mama del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, conclou que el tractament d'aquests casos ha de ser tan semblant com sigui possible al d'una pacient no embarassada. 

 

"Això inclou la cirurgia, quan fos precisa, en qualsevol moment de l'embaràs, i també la quimioteràpia amb antraciclines i/o taxans, a partir del segon trimestre", explica Saura. "El que si cal desaconsellar és l'ús de radioteràpia o fàrmacs biològics, i aquells dels quals no es disposi d'informació pel que fa a interaccions possibles durant l'embaràs", afirma.

 

Saura arriba també a la conclusió que "l'ús de quimioteràpia no produeix cap alteració neuropsicològica posterior del nounat, ni tampoc cardiològica, pel fet d'exposar els fetus a la quimioteràpia intrauterina". 

 

L'any 2006 es va posar en marxa un protocol per tractar aquestes pacients d'una manera integral, que compatibilitzés l'embaràs i el tractament per al càncer. A data d'avui s'han atès més de cinquanta dones gestants amb càncer de mama, amb resultats equiparables a pacients joves no embarassades, segons s'indica des de l'hospital.

 

Comentaris