Turisme de Barcelona crispa l'Ajuntament amb una ruta turística sobre els sensesostre

El consorci, on també té presència el consistori, promou un 'tour' en el qual persones que havien estat al carrer mostren als turistes el dia a dia dels 'homeless' locals

 

L'Ajuntament de Barcelona ha acusat de "manca de lleialtat" a Turisme de Barcelona per posar en marxa la comercialització "de forma unilateral" de rutes turístiques per mostrar la vida dels sensesostre a la ciutat, guiades per persones que havien estat al carrer, a través de la iniciativa de l'empresa Hidden City Tours. La regidora de Drets Socials, Laia Ortiz, ha dit que Turisme de Barcelona no s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament per estudiar aquesta iniciativa, malgrat que el consistori té un pla de lluita contra el sensellerisme, que aborda la prevenció, reinserció i acompanyament a persones vulnerables.

 

 

  

La iniciativa tampoc va ser consultada a la regidoria de Turisme, que ho desconeixia, de manera que l'Ajuntament demanarà "explicacions" sobre la campanya que, en opinió d'Ortiz, "no ajuda a combatre l'estigma de les persones sense llar", una de les "prioritats" de l'equip d'Ada Colau "per sensibilitzar què hi ha al darrere" del fenomen. Ortiz ha afegit que la ruta turística sobre els sensesostre de Barcelona "no dóna solucions estables ni treu a ningú de carrer" i sembla que es vulgui "folkloritzar un fenomen massa dramàtic com per fer-se un rentat d'imatge amb això". "No sembla el més encertat —ha afirmat la regidora de Drets Socials— fer-ho sense dialogar i amb totes les persones que hi treballen".

 

 

Ortiz ha recordat que l'Ajuntament treballa el sensellerisme de la mà de 32 entitats de la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar. "No acabem d'entendre a què respon la campanya, no respon al sentit d'ajuda a aquestes persones, no les treu de la situació i tampoc creiem que en una campanya de màrqueting s'hagi de jugar amb això", ha manifestat Ortiz. La polèmica reobre el conflicte entre l'Ajuntament de Barcelona i el consorci Turisme de Barcelona, del qual també en forma part el consistori. Malgrat tot, en els darrers mesos s'han posat en evidència les diferències entre el consistori i els gestors del consorci. "No totes les decisions passen pel patronat i per això no sabem per quin marc ha passat això", ha dit Ortiz, que ho ha qualificat de " manca de lleialtat" per part del consorci.

 

 

En una entrevista amb 'El Món' al juny, el regidor de Turisme de Barcelona, Agustí Colom, va explicar que en els darrers anys "l'Ajuntament havia fet deixadesa de funcions a Turisme de Barcelona i el sector privat prenia les decisions". En la mateix entrevista assegurava que des del començament el govern de Colau s'ha plantejat "prendre decisions conjuntament" i tenir més pes en el consorci. De la seva banda, organitzacions de veïns crítiques amb la gestió de Turisme de Barcelona havien criticat que el consorci era un lobby poc transparent que promou un model turístic perjudicial per a la ciutat.

 

Comentaris