Torra demana a les universitats que es converteixin en ''espais de llibertat"

La rectora de la UAB, Margarida Arboix, alerta que les universitats estan a ''una situació límit'' en matèria de finançament

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquest dijous a les universitats que es converteixin en ''espais de llibertat i defensa de drets civils''. En la inauguració del curs universitari, Torra ha demanat també pluralitat, esperit crític i respecte a totes les opinions. De la seva banda, la rectora de la UAB, Margarida Arboix, s'ha compromès a estar ''al front'' del desenvolupament socioeconòmic, però ha exigit mesures ''urgents'' per analitzar la ''deteriorada'' autonomia universitària, la ''precària'' situació financera, les taxes universitàries, l'envelliment del personal i la qualitat de la recerca i la investigació. Arboix ha reiterat que la universitat està ''al límit'' de desaparèixer si no es prioritza.

 

Arboix ha recordat que cada euro invertit en universitat representa el 4% del PIB d'un país i ha lamentat que aquesta no hagi estat una prioritat entre els governants. Per Arboix, el pacte nacional per a la Universitat és un marc de futur i ha fixat la recuperació del finançament com un dels elements que s'han de començar a modificar després dels anys de crisi econòmica que han deixat les universitats en una ''situació límit''. Per Arboix, poden sortir ''airoses'' d'aquesta situació però nomes amb ajudes, sinó, poden ''desaparèixer del mapa''. 

 

Torra ha respost a les reivindicacions de les universitats que són les mateixes que com a president té per a Catalunya, més autogovern, més autonomia, més recursos, més talent i més llibertats i per tant, ha conclòs Torra, hi ha una ''lluita compartida''. També ha puntualitzat que en un estat independent Catalunya podria gestionar els seus propis recursos per fer ''més coses'' en matèria d'universitats però també d'infraestructures, educació o sanitat. 

 

En el discurs d'obertura del curs universitari, aquest dijous al recinte modernista de Sant Pau, Torra ha recordat les dificultats històriques que ha tingut el sistema universitari català i ha qualificat com a ''tristíssim'' que anys després s'hagi de continuar reclamant la llibertat de presos polítics i exiliats, als quals ha volgut fer el seu particular homenatge. Ha recalcat també, que 9 alumnes i professors de les universitats catalanes estan precisament privats de llibertat a causa de la repressió.

 

 

El president de la Generalitat també ha recalcat el ''poder'' de la llibertat i la responsabilitat de les universitats com a generadores ''de talent, espai de cultura i pensament'' i per això, ha demanat que siguin ''santuaris de la llibertat quan aquesta està en risc'', i baluards de drets civils, i ha fixat el dret d'autodeterminació dels pobles com a prioritat. 

 

Torra també ha fet esment a la immigració i ha assenyalat que Catalunya és un país que ''en sap d'immigració'', I ha destacat que Catalunya ''sap cohesionar-se, com integrar, valorar la convivència'' perquè ''no sabem fer les coses sense convivència'', i s'ha posicionat estar sempre contra la violència. 

 

Comentaris