La moda dels texans desgastats està costant desenes de vides i milers de malalts en països com Turquia, Bangladesh, Xina i l’Índia, on s’elabora la major part de la roba que vestim.

L’ONG, Setem denuncia que aquesta aparença de desgastat s’aconsegueix en la majoria de casos mitjançant la perillosa tècnica del “sandblasting”, que consisteix en aplicar sorra directament sobre la tela texana. Aquest mètode, prohibit a Europa l’any 1966 però encara lícit en altres països, és molt rentable per a les grans marques que ho utilitzen, aprofitant la deslocalització de la seva producció.

Turquia és un dels països més afectats pel ‘*sandblasting’. Precisament els informes mèdics procedents d’aquest país han estat els que han relacionat la producció de vaquers amb “sandblasting” amb la silicosis, ja que, abans, als treballadors afectats se’ls diagnosticava, erròniament, tuberculosis. Actualment, s’estima que prop de 5.000 empleats del “sandblasting” estan afectats de silicosis, una malaltia crònica que els impedeix treballar i fer vida normal. D’ells, almenys 46 ja han mort.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa