Sis de cada deu catalans mai ha donat sang

El Banc de Sang posa el focus al "relleu generacional" perquè sigui un hàbit quotidià

 

Un 62,6% dels catalans afirma no haver donat sang mai respecte del 36,4% que assegura que sí ho ha fet, segons dades recollides per Europa Press de l'enquesta Òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat.

 

En una entrevista d'Europa Press, el coordinador del Banc de Sang i Teixits (BST), Enric Contreras, ha animat a donar sang perquè ho considera un deure cívic: "No suposa cap problema mèdic i, en canvi, hi ha molta gent que ho necessita per viure".

 

Davant d'aquest 62,6% que no dóna, el Banc de Sang té el repte d'aconseguir el "relleu generacional" de donants amb la finalitat que la donació sigui un hàbit quotidià en la vida de les persones, com rentar-se les dents, ha exemplificat.

 

"La donació de sang té un temps i unes condicions; poden donar les persones de 18 a 65 anys, per la qual cosa els que es van fent grans abandonen la donació, i necessitem a gent jove que faci el relleu", ha sostingut Enric Contreras.

Motius per no donar

 

Els principals motius que argumenten els enquestats per no donar són: al 33,1% que no poden; el 31,2% respon que no pensa en això; i el 20,5% manifesta que té "aprensió o por a les agulles", segons les dades del CEO.

 

Respecte al col·lectiu que ho rebutja per les agulles, el banc està treballant amb la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona per desenvolupar un aplicatiu que permeti ajudar a superar aquesta por, ja que la punció no fa mal i les agulles són molt fines, ha assegurat.

 

En aquest sentit, ha recordat que fa uns anys es feien dues puncions i ara s'ha eliminat la que serveix per comprovar la compatibilitat amb la donació, que s'ha substituït per un sistema de mesura per color que calcula la quantitat de ferro en la sang.

Donar més vegades per persona

 

L'altre repte és "fidelitzar" als usuaris que ja han donat alguna vegada perquè ho facin tres vegades a l'any en el cas de les dones i quatre vegades en el cas els homes, ja que la mitjana actual està al voltant de les 1,3 vegades per donant, el que suma 260.000 donacions anuals.

 

 

Segons una enquesta feta pel Banc de Sang i Teixits, el 89,2% de persones que havien donat sang alguna vegada havien repetit, mentre que el 10,8% restant argumentava majoritàriament la falta de temps: "Amb 45 minuts pots arribar a salvar tres vides", ha recordat Contreras.

 

Precisament, els dies 4, 5 i 6 d'octubre el BST impulsarà la campanya 'De camí, dóna sang' a les estacions de metro de Sagrera, Universitat i Diagonal, en què invitaran a la ciutadania a aturar-se 15 minuts en el seu recorregut per donar sang.

 

Et pot interessar: Daflon, el mdeicament que té efectes beneficiosos en la circulació

 

 

Comentaris