El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Per què els botons de camisa de dona són a l’esquerra?
  • CA

 
 
De seguida podem saber si el tallatge d’una camisa és d’home o de dona, al marge, és clar, que tothom pugui posar-se la camisa indistintament del seu sexe. La clau és la posició dels botons. Per què les camises de dona tenen els botons a l’esquerra i les d’home a la dreta? La teoria majoritària es remunta al segle XIX, quan les camises eren peces característiques de les dones de famílies de poder, que tenien al seu servei donzelles. Amb els botons a l’esquerra, les criades tenien més facilitat per vestir les senyores, mentre que els homes es vestinen tots sols i era més còmode tenir els botons a la dreta. 
 
 
 
 
La teoria al voltant de les reivindicacions feministes també té el seu espai. Les dones reivindicaven roba més còmoda que les cotilles i vestits, però portar roba d’home no estava ben vist. Per satisfer les seves peticions, però alhora diferenciar les seves peces de les masculines, es va decidir oferir camises amb els botons a l’esquerra per a les dones.
 
 
 
 
Altres veus apunten a qüestions de funcionalitat com a veritables motius d’aquestes diferències. D’una banda, la lactància materna. Les dones, carregades amb els seus nadons a la mà esquerra tindrien els botons a l’esquerra per descordar-los més fàcilment. I finalment, una qüestió pràctica per muntar a cavall. Les amazones muntaven a cavall assegudes a l’esquerra, de manera que els botons s’haurien col·locat en aquesta posició per reduir l’entrada de vent per la camisa de la dona mentre cavalcava. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa