La jutgessa de Gandesa imputa Delta Zero per cinc delictes d'homicidi

Carles Font va ser el màxim responsable de l'operatiu d'extinció del foc d'Horta de Sant Joan. Interior "respecta" la decisió judicial però recorda que el foc va ser provocat

La jutgessa de Gandesa, després d'escoltar els principals testimonis dels fets, ha imputat Delta Zero per cinc delictes d'homicidi per omissió. Carles Font va ser el màxim responsable de l'operatiu d'extinció del foc d'Horta de Sant Joan en el qual el 21 de juliol del 2009 van morir cinc bombers del Grup d'Accions Forestls (Graf) Lleida – Ramon Espinet, David Duaigües, Jordi Moré, Jaume Arpa i Pau Costa.

A més, la jutgessa també l'imputa per un delicte de lesions per imprudència greu per omissió respecte a Josep Pallàs, l'únic bomber del grup que es va salvar, i el cita a declarar el proper 17 de desembre.

En la intervenció a la comissió parlamentària que es va fer sobre aquesta tragèdia, Delta Zero va assegurar que s'havia sentit "jutjat públicament amb mentires, mitges veritats i frases fora de context". Aleshores Font va defensar la seva actuació en aquella extinció i va explicar que havia hagut de marxar del centre de comandament per sobrevolar la zona i salvar una parella atrapada en una masia. No es descarten que hi hagin més imputacions.

Els familiars molt satisfets

La notícia ha estat rebuda amb "moltíssima satisfacció" per part dels familiars dels bombers morts. L'advocat de dues de les famílies, Pau Simarro, ha qualificat la imputació del cap de guàrdia de "correcta, adequada i justa". Per a Simarro, amb aquesta decisió la jutge respon a les peticions que feien des de l'acusació particular, ja que veu "indicis de criminalitat" en l'actuació del cap de guàrdia el dia 21 de juliol del 2009.

L'advocat creu que a partir d'aquí entren "en una nova dimensió", amb una acusació molt més concreta i que obre la porta a plantejar futures implicacions contra altres responsables del dispositiu, en funció del que pugui dir el primer imputat.

L'alcalde confia amb la justícia

Per la seva banda, l'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs, ha assegurat que confiava en la justícia i s'ha mostrat poc sorprès davant l'actuació de la jutgessa de Gandesa en imputar Delta 0. Ferràs ha dit que "la jutgessa ha actuat amb coneixement de causa, molt serena, molt responsable i ha fet la feina que havia de fer".

L'alcalde ha reconegut sentir-se satisfet 'que l'estat de dret funcioni" després de "una comissió parlamentària on tot es va extrapolar i magnificar". "La justícia està al seu lloc i esperem que trobi els responsables", ha afegit.

Interior només diu que "respecta" la instrucció

La Conselleria d'Interior també s'ha pronunciat i ha reaccionat expressant el seu "respecte" a la instrucció, tot i que recorda que el foc va ser provocat. Ara bé, també ha assegurat que continuarà col·laborant plenament amb la justícia, "com ha fet des del primer dia", i recalca que la Generalitat exerceix com a acusació particular contra els dos presumptes piròmans que van ser detinguts pels Mossos d'Esquadra. I, precisament per això, Interior explica que per "garantir i no minvar els drets" de l'imputat també l'assistiran perquè pugui defensar-se del que s'ha dit sobre ell.

CiU i UGT demanen més responsabilitats

El Portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, ha firmat que la imputació de Delta 0 "posa de manifest que el departament d'Interior va amagar informació a la comissió d'investigació al Parlament de Catalunya".

En conseqüència ha demanat "al president de la Generalitat, José Montilla, un primer i últim gest d'autoritat cessant el conseller d'Interior, Joan Saura, i el número 2 del departament, Joan Boada, de la seves funcions".

Segons Pujol, "la imputació, que no vol dir culpabilitat, genera un dubte més que raonable sobre que en cap cas l'actuació del Govern Tripartit va ser impecable, com va dir inicialment el departament d'Interior".

Des del món sindical també s'han demanat més responsabilitats. La secció sindical de Bombers d'UGT ha lamentat que el jutjat de Gandesa no hagi optat per imputar en la instrucció de l'incendi aquells que el van posar Font en el càrrec. En un comunicat, UGT critica que "no es derivin responsabilitats a aquells que van permetre que responsables poc qualificats es fessin càrrec de la seguretat dels bombers" referint-se a Delta 0.

El sindicat lamenta que tot el pes de la llei recaigui en un treballador que, "al marge d'haver complert bé o malament amb la seva feina", era un treballador designat per l'administració, amb una trajectòria professional prou llarga com perquè l'organització hagués detectat les seves competències.

Destaquen que l'informe tècnic oficial continua responsabilitzant les víctimes "sense assumir cap culpa ni responsabilitat" i que els que ho van fer continuen gestionant "impunement" el servei de Bombers. UGT ha defensat des del principi que l'incendi no era un accident inevitable ni imprevisible sinó fruit "de la deriva política" del departament de prevenció i extinció d'incendis de la Direcció General.

 
 

Comentaris