L'IEC aprova reduir a 15 els accents diacrítics en l''Ortografia' del català

La presidenta de la Secció Filològica afirma que l'ortografia d'una llengua és simbòlica i icònica, però ha assegurat que "no fa més o menys rica una llengua" el seu nombre de diacrítics

 

El ple de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha ratificat la nova 'Ortografia de la llengua catalana' que inclou la polèmica reducció del nombre d'accents diacrítics a només 15, un més dels proposats inicialment (sòl/sol). La institució ha defensat que es tracta d'una proposta "enraonada" i acordada "per consens" que no busca imposar-se de manera "taxativa". Així, l'IEC esgrimeix que no és més que una actualització dels aspectes de l'ortografia que havien estat qüestionats i que ara s'integren en un sol tractat. El president de l'IEC, Joandomènec Ros, ha assegurat que és "positiu" que el català "generi rebombori" però considera que se n'ha fet "un gra massa". "S'ha parlat de precipitació. La secció filològica ha treballat en la gramàtica durant 20 anys", ha defensat Ros. S'obre ara un període de quatre anys perquè els canvis es coneguin i s'integrin.

Entre els canvis més significatius que es proposen en l''Ortografia de la llengua catalana', són la reducció de la llista de mots amb accent diacrític, que es limiten només a 15 monosíl·labs (i no 14, com es preveia inicialment). Concretament, passaran només a accentuar-se bé/be, déu/deu, és/es, mà/ma, més/mes, món/mon, pèl/pel, què/que, sé/se, sí/si, són/son, té/te, ús/us, vós/vos i sòl/sol. S'escriuen sense accent diacrític els compostos i derivats, com adeu-siau, marededeu, rodamon o a contrapel. 


També passen a portar guionet alguns mots compostos prefixats entre el prefix i un sintagma. Així, 'exdirectora general' passa a ser 'ex-directora general'. En els conjunts formats per un substantiu o un adjectiu precedits de l'adverbi 'no', s'escriu un guionet únicament en els casos lexicalitzats. S'escriuen aglutinats i sense guionet un 'sensepapers', a 'matadegolla' i 'clocpiu', i aglutinats i amb guionet 'déu-n'hi-do' i 'déu-n'hi-doret'.

Els mots que porten 'r' passaran a portar doble 'r' quan el so apareix entre vocals precedit d'un prefix o d'un radical, tals com 'arítmia', que esdevé 'arrítmia', per exemple. En la ratificació, però, s'ha inclòs una modificació per al mot 'erumpent', que portarà només una 'r' atenent a raons etimològiques. 


Aiatol·là, blog o cànnabis, noves entrades
 

 

A banda d'aquests canvis, s'han incorporat entrades noves com 'aiatol·là', 'blog' o 'cànnabis', i s'han modificat gràficament mots com 'nietzschià', que esdevé 'nietzscheà', o 'sèquia' que passa a ser 'séquia'.
 

També s'han resolt alguns dubtes en relació amb antropònims i topònims (Dèbora, Raül, Rubèn; el Figueró, Montgrony, Binibèquer) i en relació amb alguns neologismes i manlleus freqüents de grafia vacil·lant que encara no recull el DIEC. És el cas de lèxic patrimonial com 'cotó-en-pèl' o 'menysestimar'; manlleus com 'fitnes', 'gòspel', 'gruyère', 'off the record'; i compostos i derivats com 'antisistema', 'contrarellotge' i 'sensesostre'.

 

El 3 de novembre està prevista a la seu de l'IEC una sessió informativa sobre la 'Gramàtica' i la 'Ortografia' a la qual estan convidats representants de l'àmbit de l'escriptura, de col·legis professionals, de departament de filologia de les universitats catalanes, d'institucions i de l'administració, entre d'altres. 

 

Comentaris