El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jané demana “màxima precaució” amb l’onada de calor i el risc d’incendi
  • CA

 

 
El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha demanat “màxima precaució i civisme” davant l’onada de calor que es preveu que s’allargui fins divendres i l’elevat risc d’incendi. Des de dilluns, els Bombers han rebut més d’un centenar d’avisos de focs que s’han pogut controlar ràpid i, aquest dimecres, han estat una quarantena, la majoria de vegetació agrícola –és l’època de la sega– i també urbana. “Es tracta d’una situació molt anòmala en la primera quinzena de juny”, ha subratllat a l’ACN el conseller, que també ha demanat “especial cura” a les persones més vulnerables, com els infants i la gent gran, i ha recomanat hidratar-se i evitar l’exposició del sol. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès aquest dimecres 17 incidents relacionats amb l’onada de calor a diversos punts de Catalunya.
 
 
 
L’inici d’un episodi de temperatures extremes ha obligat a activar aquest dimecres l’alerta del pla Procicat per onada de calor i a avançar a la pràctica la campanya d’incendis forestals, que formalment havia de començar aquest dijous. A Alfarràs (Segrià), s’ha registrat la temperatura més alta, de 37,8 graus. Els termòmetres també s’han disparat per sobre dels 36 graus en localitats com Santa Coloma de Farners, Lladurs, Solsona i Caldes de Montbui. 
L’onada de calor s’allargarà fins divendres | Pixabay

 

 

Davant el risc d’incendi tan elevat, Jané ha recordat la prohibició categòrica de llançar cigarretes a la carretera. També ha demanat especial cura amb la maquinària agrícola i que no es facin focs al bosc, així com “màxim civisme” davant la proximitat de la revetlla de Sant Joan. Tot i la gran quantitat d’avisos que s’han rebut, sobretot aquest dimecres, els focs s’han pogut controlar ràpid. Els més destacats han estat a les comarques de Lleida i a les de Girona. 

 

Dotze persones han estat traslladats en centres sanitaris en les 17 incidències que ha atès aquest dimecres la sala de SEM relacionades amb l’onada de calor. La majoria han estat a l’àrea metropolitana, però també a la Catalunya central i a les comarques de Lleida. El 061 ha rebut moltes trucades per consultes i per demanar consells de seguretat sobre com afrontar l’onada de calor.

Els Bombers de la Generalitat ha treballat en un centenar d’actuacions per incendis de vegetació arreu del territori. Val a dir que cap d’aquests serveis ha provocat ferits i tampoc desallotjaments. Així mateix, tampoc hi ha hagut afectacions extenses de superfície forestal. Jané ha destacat que hi ha 33 comarques en alerta de calor i que, atès l’elevat nombre de serveis per foc atesos pels Bombers de la Generalitat “podem dir sense equivocar-nos que la campanya forestal d’incendis ja ha començat i amb aquestes temperatures el risc augmenta”.
 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa