El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Goril?les i humans, dos camins diferents
  • CA

Un grup d’investigadors de l’Institut Català de Paleontologia (ICP) han demostrat que l’evolució dels grups d’humanoides -els orangutans i els goril•les, ximpanzés i humans- va ocórrer de manera independent, contràriament a les teories científiques acceptades.

L’estudi ‘Updated chronology for the Miocene hominid radiation in Western Eurasia’, que publica la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ (PNAS) dels Estats Units, presenta la teoria que adaptacions com el manteniment d’una posició vertical del tors es van produir de manera independent entre els dos grups: els orangutans i la subespècie de hominins -goril•les, ximpanzés i, després, els homes-.

El director de l’ICP, Salvador Moyà, ha explicat que l’estudi “desmunta” les teories acceptades sobre com es va generar la família humanoide que va desembocar en l’ésser humà, i que també indaga en el passat ja que posa en dubte l’origen dels grans simis africans.

Bípids meiterranis

Concretament, l’estudi assegura que tant un grup com l’altre d’humanoides procedeixen dels africans kenyapitecinos, que van sortir d’Àfrica cap al Mediterrani fa 14 milions d’anys, en el Miocè, i van colonitzar Europa extingint-se fa 6 milions d’anys.

A través de la revisió de les datacions consensuades en la comunitat científica, l’ICP ha aconseguit afirmar que: “L’origen dels humanoides i el seu canvi de disseny corporal cap a una estructura moderna de cos –bípeda– va tenir lloc a l’àrea Mediterrània”.

El Miocè va ser l'”edat daurada” per als humanoides –que inclouen tots els simis antropomorfs–, tot i que en acabar aquesta etapa es van extingir gairebé completament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa