El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Florentino Pérez, citat a declarar en un “judici popular” contra el projecte Castor
  • CA

 

El president del Reial Madrid i l’empresa ACS, Florentino Pérez, el ministre espanyol d’Energia, Álvaro Nadal, i el president del Banc Europeu d’Inversions, Werner Hoyer, han estat citats a declarar el proper 17 de juny en el “judici popular” que un conjunt d’organitzacions celebraran al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona contra el que consideren “l’estafa del projecte Castor”. L’objectiu és “fer incidència política i mediàtica per exigir responsabilitats en el desastre” d’aquest magatzem geològic de gas.

 

  

Per a l’ocasió s’ha organitzat un “Tribunal Popular”, integrat per diferents experts de l’àmbit jurídic, polític i econòmic. La intenció és jutjar Pérez, Nadal i Hoyner —que ja han rebut la citació per burofax— per presumptes “delictes socials, ambientals, de corrupció i endeutament il·legítim”. Els judicis populars, segons els organitzadors, contraresten “els efectes de la invisibilitat que caracteritza algunes violacions de drets humans” i també “evidencien la impunitat que envolta les mateixes”. La seva tradició es remunta al Tribunal Russell per la Guerra del Vietnam i el Tribunal Permanent dels Pobles (TPP), creat durant els anys 70 per la Fundació Lelio & Lisli Basso Issoco.

 

Composició del tribunal

 

El tribunal estarà presidit per Miren Etxezarreta, professora emèrita de la UAB; David Fernández, exdiputat de la CUP; Marco Aparicio, professor de Dret Constitucional de la UdG i president de l’Observatori DESC; Mònica Vargas, investigadora del Transitional Institute (TNI), i David Bondia, professor de Dret internacional públic i Relacions Internacionals de la UB i president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya.

Els organitzadors asseguren que el judici “és el primer pas d’una estratègia conjunta de la societat civil” per “revertir l’actual situació de pagament de deute il·legítim que recau sobre la ciutadania a través de la factura del gas”. De fet, segons denuncien els promotors de la iniciativa, “cada consumidor de gas pagarà 430 euros pel fallit projecte Castor”.

L’acusació popular estarà representada per l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, la Plataforma d’Afectats/des per la Plataforma Castor i 50 organitzacions signants del Manifest-Acusació. L’ODG ha fet un estudi sobre el projecte Castro i ha arribat a la conclusió que la ciutadania haurà d’abonar més de 3.420 milions d’euros en 30 anys pel projecte Castor, afegint interessos, manteniment, el cost del possible desmantellament, i altres despeses.

 

El projecte Castor és un magatzem ecològic de gas, un antic jaciment de petroli que, una vegada buit, és utilitzat per dipositar gas, 22 quilòmetres mar endins. A més de la plataforma marítima, compta amb una planta d’operacions terrestre, unides per un gasoducte de 30 quilòmetres. Els sismes provocats pel funcionament del projecte han estat més de 1.000 a la zona entre Benicarló, Vinaròs i Alcanar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa