El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Es dispara la xifra de boletaires perduts
  • CA

Els boletaries perduts creixen com els bolets, en deu mesos els bombers ja n’han rescatat 71. Només durant la segona quinzena d’octubre han estat 29 els buscadors de bolets extraviats. El Ripollès, un destí escollit per molts barcelonins, concentra el rècord de rescats amb 15. El perfil del boletaire perdut no té ni sexe ni edat concrets, però acostuma a ser de ciutat, sense experiència a la muntanya, va equipat amb roba de gran superfície comercial i inicia la cerca dins un grup liderat per un guia -que resulta ser tan inexpert com ell- i sense conèixer el nom de cap municipi dels que el rodegen. Cada hora que els bombers passen buscant boletaries costa uns 3.000 euros a la Generalitat.

La xifra augmentaria si es tinguessin en compte tots aquelles operacions que acaben abans del rescat, perquè el boletaire troba tot el sol el camí de tornada, però no deixa de ser sorprenent. 71 boletaires perduts en deu mesos han permès dibuixar als bombers del Grup de Recolzament d’Actuacions Especials (GRAE), els especialistes que responen la seva trucada de socors, un perfil dels rescatats.

“Hem notat un augment considerable de les peticions de rescat per part de persones que surten a buscar bolets, es despisten i ja no saben tornar”, explica. Són persones “molt inexpertes” que s’enfilen per la muntanya i es desorienten “amb gran facilitat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa