El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Endesa amb els esports d’aigua
  • CA

 

Cada dia són més les persones que decideixen endinsar-se al món dels esports d’aventura i gaudir d’uns dies en contacte amb la natura. La sensació de llibertat i adrenalina que proporcionen aquestes activitats fa que cada any augmenti aquest tipus de turisme i es registri un increment en el nombre d’usuaris. Per fer-ho possible és necessari que l’entorn sigui l’adequat pel tipus d’esport que es desitgi practicar. Per exemple, en el cas dels esports d’aigua, s’ha de mantenir un cabal específic als rius per poder realitzar activitats de ràfting, piragüisme, canoa, descens de barrancs, etc., el qual dependrà, en gran mesura, de la situació climatològica que hi hagi hagut durant l’any. En moltes ocasions, però, les condicions que hi ha de forma natural no són suficients per poder practicar esports d’aigua i es fa necessari l’ajuda d’agents externs.

 

És per això, Endesa –mitjançant la seva divisió d’energies renovables Enel Green Power– participa i col·labora activament amb nombroses administracions i entitats culturals i esportives per a regular el cabal dels rius i facilitar que es puguin practicar aquests esports amb total seguretat i respecte pel medi ambient.

 

Regulació del cabal

 

La regulació del cabal dels rius es converteix en una part essencial a l’hora de poder realitzar els diferents esports. Per aquest motiu, any rere any, Endesa realitza les actuacions necessàries per garantir no només les condicions òptimes necessàries per dur a terme cadascuna de les activitats, sinó també per garantir la seguretat i la sostenibilitat tant dels esports com del territori.

 

Endesa ajuda a controlar el cabal dels rius | ENDESA

 

La regulació d’aigua per a ús lúdic-social requereix un exigent manteniment periòdic de les centrals hidroelèctriques, així com de les infraestructures hidràuliques associades, juntament amb un sistema de comunicacions fiable entre les centrals i el centre de control. En primer lloc, els tècnics d’Endesa realitzen un estudi previ des del Centre de Control d’Hidràuliques de la Companyia, situat a Lleida, en el qual es valora la quantitat d’aigua sol·licitada i disponible tenint en compte, d’una banda, l’estat actual dels rius i, per un altre, les condicions del medi ambient que garanteixin l’èxit de les activitats, sempre tenint en compte altres servituds que puguin haver-hi (regadius, aigua de boca, etc.).

 

A partir d’aquest estudi i segons el punt de l’orografia en què sigui necessari fer la regulació del cabal s’activen les operacions per controlar-lo gràcies a l’existència dels embassaments i les centrals hidroelèctriques. La gestió pot fer-se per turbinatge o mitjançant obertura directa de les comportes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa