El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els treballadors del Metro acusen TMB de “bloquejar” el diàleg i la vaga continuarà
  • CA

 

Els treballadors del Metro de Barcelona i la direcció de TMB no han aconseguit aproximar posicions en el conflicte obert per millorar les condicions laborals a l’empresa i, ara per ara, es mantindrà la convocatòria de vaga indefinida dels dilluns, han informat fonts sindicals. Les parts continuen enfrontades i sense que aparentment hi hagi possibilitat d’acord a curt termini. Els sindicats afirmen que el diàleg es troba en situació de “bloqueig” i en culpen a la direcció de TMB.

 

Dimecres es va celebrar una nova reunió al Departament de Treball de la Generalitat, que va concloure sense cap mena d’acord. Els punts conflictius, segons els treballadors, continuen sent, entre altres, el percentatge de personal que treballa a temps parcial i el torn de nova creació que, segons denuncien els sindicats, pretén oficialitzar el gruix de persones que treballen amb una dedicació del 75%. Consideren que aquesta mesura implica “fer crònica la precarietat” laboral.

Així mateix, l’empresa es nega a aplicar la jubilació parcial amb les mateixes condicions a Transports de Barcelona (TB) pel 2019. El conflicte es manté viu pel que fa a la recuperació de treballs externs i pels incompliments dels acord i convenis signats, però que són vigents, segons asseguren els sindicalistes. El comitè de vaga va exigir dimecres la presència del conseller delegat de TMB, Enric Cañas, a la reunió per poder desllorigar el conflicte però, segons diuen, aquest va rebutjar la invitació. Els treballadors creuen que la direcció de l’empresa no té voluntat per trobar solucions al conflicte.

Aquest dilluns Barcelona viurà la novena jornada de vaga al metro, que va iniciar-se el passat 24 d’abril. La gestió de la vaga ha estat motiu de crítiques per part de l’oposició a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. El conflicte també ha provocat la petició de dimissió de l’actual presidenta de TMB, Mercedes Vidal. La decepció també s’ha instal·lat en l’àmbit sindical.

 

TMB no reconeix crítiques i critica la posició dels sindicalistes

 

De la seva banda, TMB ha emès un comunicat en el qual acusa el Comitè d’Empresa de Metro d’impedir en les assembles que s’han de celebrar aquest dijous la votació d’una proposta de conveni que els afavoreix i lamenten que “s’hagi malbaratat la feina de mediació” del Departament de Treball. Segons TMB, la proposta que el Comitè rebutja “incorporava nombroses peticions de tot tipus, que deformaven totalment el conveni proposat per la mediadora”.

 

D’acord amb l’empresa, “s’acceptaven totes les matisacions o concrecions proposades pels representants dels treballadors que estaven dintre del marc legal i pressupostari, amb l’única excepció de mesures tècniques organitzatives relatives a l’empresa, però no a les condicions laborals, amb l’objectiu que [el document] pogués ser portat a les assemblees”.

 

Malgrat les crítiques sindicals, TMB diu que en les negociacions “ha demostrat un tarannà flexible, dialogant i responsable, que l’ha portat a realitzar el màxim esforç possible per atendre les reivindicacions de millores laborals de la plantilla sense hipotecar les millores en el servei que reclamen els usuaris i la ciutadania”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa