Els missioners catalans, la diplomàcia del bé

Es calcula que són més de 200, i el projecte Missioners.cat de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura n'està fent el recull i està anant a entrevistar-los

La missionera catalana Maria Teresa Vives està a Ocongate (Perú) | Missioners.cat

 

Hi ha un cos diplomàtic del qual no se'n parla mai, i que és molt poderós. Es tracta dels missioners catalans, una munió d'homes i dones de Catalunya que van decidir marxar del seu país i que ara es troben fent el bé per tot el món, des del Congo al Japó, de Bolívia al Senegal, d'Etiòpia a la frontera entre Mèxic i els EUA. Es calcula que són més de 200, i el projecte Missioners.cat de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura n'està fent el recull i està anant a entrevistar-los. Per ara ja han parlat amb 70, dels quals 18 dones i 52 homes, i tots els entrevistats se situen en el primer mapa interactiu de missioners catalans al món. En aquest portal es poden localitzar els testimonis dels missioners, ja sigui per situació geogràfica, diòcesi d'origen o fins i tot per nom i cognom de cada persona. En seleccionar cada missioner s'accedeix a una breu presentació del perfil així com es pot veure el vídeo corresponent a la seva entrevista. L'objectiu d'aquest format: posar nom, cara i veu a cadascuna de les històries.

El coordinador del projecte i sotsdirector de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, Jordi Sànchez, és qui viatja arreu del món per trobar-se amb els missioners, i en declaracacions al Món diu que amb aquestes entrevistes "donem veu a les persones que diuen ser felices per la seva creença". Sànchez entrevista els missioners en les seves comunitats i assegura que els veu persones realitzades: "La felicitat passa per donar-se als altres", explica després d'haver entrevistat una setentena de missioners arreu del món. Per ara ja hi ha entrevistes amb missioners de l'Índia, Japó, Bangla Desh, Filipines, Cuba, Nicaragua, Argentina, Mèxic, Perú, Veneçuela, Bolívia, Estats Units, Moçambic, Togo, Benín, Madagascar, Senegal, Guinea, Congo i Etiòpia.

 

El coordinador del projecte, Jordi Sànchez, és qui viatja arreu del món per entrevistar els missioners | Missioners.cat

 

Per la seva banda, la directora de l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, Míriam Díez, opina en declaracions al Món que el projecte missioners és "un projecte que qualsevol polític hauria de prendre en consideració, perquè es tracta d'un mapa que per primera vegada situa els missioners catalans arreu del món". "Són el millor que té l'Església catalana" -afirma-, "i malgrat tot la seva vida és molt desconeguda". Per Díez, "els missioners són persones que han exportat el millor que té Catalunya: tenacitat, generositat i esperit de donació i sacrifici". 

 

La directora de l'Observatori creu que "Catalunya demostra, amb la vitalitat missionera, que és una terra que sap mirar enfora, on moltes persones, per convicció i fe, han decidit deixar-ho tot i fer-se petits amb els més vulnerables i pobres de la terra. Això diu molt de la formació que han rebut, de la seva personalitat, de les seves famílies i de la manera de veure el món: amb il·lusió, cap enfora i amb total dedicació als altres".

 

El missioner Alfred Roca es troba a Adigrat (Etiòpia) | Missioners.cat

El repte: els missioners grans i aconseguir fons

 

El projecte Missioners.cat rep el suport d'institucions i entitats sense ànim de lucre que col·laboren amb el projecte facilitant els recursos necessaris per poder realitzar els desplaçaments que permeten entrevistar cada missioner. Sànchez assenyala que "conèixer-los no és només parlar amb ells, també conviure-hi durant uns dies en el seu entorn i ajudar-los amb la seva feina". Per tant, segons Díez, ara mateix "el repte és aconseguir fons per anar a països en què no hem estat, especialment on hi ha més presència femenina, com Rwanda o Congo, però també entrevistar els missioners més grans, perquè és urgent preservar el seu testimoni".

 

 

El portal Missioners.cat

 

Aquest portal es va crear fa tres anys amb un ajut de la Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, que va voler-hi col·laborar perquè, segons explica Díez, "els missioners també representen un dels rostres de la diversitat religiosa i de la voluntat de diàleg, a més de la solidaritat que expressen amb la seva vida i tasca".

 

 

 

Comentaris