Premis Vinari 2016 | Jordi Play

 

L’Auditori de Vilafranca del Penedès ha acollit aquesta nit l’acte de lliurament de la quarta edició dels Premis Vinari, guardons nascuts amb la voluntat de donar a conèixer els millors vins de Catalunya i que ha proclamat els vins negres Vd’O 1.10 2010 del celler Vinyes d’Olivardots (DO Empordà) i el Vall Llach Vi de Finca Mas de la Rosa 2013 (DOQ Priorat), i el cava Jaume Giró i Giró Selecte Gran Reserva Brut Nature 2008 com a millors vins i escumós catalans d’aquest 2016. 

  

  

Els vins han participat en dotze categories, cadascuna de les quals ha rebut un Vinari d’Or, tres Vinari de Plata i cinc Vinari de Bronze, més algun extra en cas d’empat. Així mateix, com a novetat, s’han incorporat nous reconeixements, com el Premi Vinari NISSAN al Millor Vi Ecològic –que ha recaigut en Bernat Oller 2014, del celler Heretat Oller del Mas; El Premi Vinari AGBAR a la Millor Etiqueta de Vi, per a Negre de Folls 2015 de Vins de Pedra; i els Vinaris Especials a les DO, que reconeixen els tres millors vins de cadascuna de les Denominacions d’Origen de Catalunya.

  

  

En aquesta edició, és remarcable l’increment dels vins elaborats a partir de la varietat samsó (carinyena), tant en la seva expressió de l’Empordà com del Priorat. I el reconeixement de les varietats locals blanques com la malvasia de Sitges, el picapoll del Pla de Bages (que també destaca en forma de cupatge amb els negres), la garnatxa per a elaborar els millors vins rosats i negres frescos al llarg de tot el territori, l’afinament dels cupatges de xarel·lo amb altres varietats com la parellada i macabeu per a elaborar els millors escumosos, i l’envelliment oxidatiu de la pansa blanca per reivindicar un estil de generosos que completen la gran varietat d’estils de vins que es produeix a Catalunya.

 

  

 

Vinyes velles, sòl de pissarra i carinyena, la fórmula guanyadora

  

  

El Gran Vinari d’Or 2016, que distingeix el millor vi català, ha estat concedit ex aequo per al Vd’O 1.10 2010 del celler Vinyes d’Olivardots i el Vi de Finca Mas de la Rosa 2013 del celler Vall Llach. Són vins negres de guarda, amb llargues criances en fusta de 16 mesos en ambdós casos. I també elaborats, tots dos, amb la varietat negra samsó (carinyena), plantada en sòls de pissarra. 

  

  

El primer, mostra el terrer i l’expressió de l’Empordà, procedent de les vinyes velles que va adquirir Vinyes d’Olivardots en la seva cerca de varietats autòctones als municipis entre Vilamaniscle i Rabós de l’Empordà. Aquestes són les vinyes que tenen amb més altitud de l’Empordà, a uns 200 metres respecte el nivell del mar, que li aporta una mineralitat molt especial als raïms. Per l’altra banda, el Mas de la Rosa és un dels quatre vins de finca qualificada reconeguts a Catalunya, elaborat a vinyes velles de Porrera, plantades en costers de forta pendent. És el vi més exclusiu del celler, molt profund i estructurat, amb l’expressió exquisida de les carinyenes de la zona. 

  

  

Aquests mateixos vins han guanyat els Vinari d’Or en la categoria de Vins Negres de Guarda i el Vinari d’Or Especial de la DO Empordà i DOQ Priorat, respectivament. Els prop de seixanta tastadors que han puntuat a cegues els vins participants, han reconegut amb aquest guardó la sofisticada expressió aromàtica, la poderosa estructura, el volum en boca i l’elegància d’aquests dos vins.

 

Txe Arana i Empar Moliner, presentadores dels Premis Vinari | Jordi Play

  

  

Els Vinari d’Or es reparteixen pel territori 

  

  

Enguany només dues DO, Pla de Bages i Empordà, tenen dues medalles d’Or. El empordanesos són l’Amic Rosat de Bodegas Clos d’Agon en la categoria de Rosats i el Vd’O 1.10 de Vinyes d’Olivardots en la categoria de Vins Negres de Guarda. I els dos ors bagencs són per a l’Abadal Picapoll 2015 en la categoria de Blancs Joves, i entre els Negres de Criança s’imposa l’ecològic Bernat Oller 2014 d’Heretat Oller del Mas.

  

  

La resta de Vinari d’Or es reparteixen pel territori d’un en un. La DO Alella despunta amb un Vinari d’Or a un vi generós per al Marfil Generós Sec de Soleres de 1976 del celler Alella Vinícola en la categoria de vins dolços, rancis o de postres. Priorat amb el ja esmentat Gran Or i Or al Vall Llach Vi de Finca Mas de la Rosa 2013; la DO Penedès suma el seu guardó daurat amb l’AVGVSTVS Microvinificacions Malvasia de Sitges 2015 en la categoria de Blancs de pas per Fusta. Per la seva banda, la DO Terra Alta obté també un Vinari d’Or en la categoria de Negres Joves amb el Clot d’Encís Negre 2015 de Sant Josep Vins.

  

  

Cinc Vinaris d’Or per a la DO Cava 

  

  

Els 5 Vinari d’Or restants, reservats a vins escumosos, se’ls enduu la DO Cava. Són Cossetània Brut 2015 de Castell d’Or entre els Escumosos Joves (criança mínima de 9 mesos); el Llopart Rosé Brut en la categoria d’Escumosos Rosats; Les Tres Naus Reserva 2012 dels Cellers Domenys en la categoria d’Escumosos Reserva (criança mínima 15 mesos); el Jaume Giró i Giró Selecte Gran Reserva Brut Nature 2008 entre els Escumosos Gran Reserva (criança mínima de 30 mesos). I per acabar, en la categoria dels Escumosos Antigues Reserves (criança mínima de 50 mesos), s’imposa el Freixenet Casa Sala 2007, que repeteix guardó en aquesta categoria respecte l’edició 2014 i amb la nova anyada d’aquesta referència que treuen al mercat.

  

  

Premi Monvínic a la Trajectòria Professional en el Món del Vi 

  

  

Josep Maria Cots i Montlleó és pagès i ha dedicat la seva vida a la terra i al vi. Home de consens, arrelat i molt vinculat a la seva Priorat natal, fou director de les Cooperatives de Falset-Marçà i de Capçanes. El defineixen com una persona treballadora, inquieta i avançada al seu temps, que ha entès prioritari el saber fer, però també poder-ho explicar. El Sr. Cots ha contribuït a fer la viticultura del Priorat una mica més gran.

  

  

Premi Vinari Nissan al Millor Vi Ecològic 

  

  

L’Heretat Oller del Mas, amb més de 1.000 anys d’història, està situada en un entorn medieval, originari del segle X que la família Margenat ha regentat amb un gran respecte pel medi i l’entorn. Aquest celler del Pla de Bages aposta per una producció ecològica certificada pel Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE) que implica la gestió raonable i controlada de les vinyes i de tot el procés d’elaboració dels seus vins. Bernat Oller 2014 s’ha elaborat seguint aquesta filosofia a partir dels raïms de merlot (90%) i picapoll negre (10%) de les finques La Bodega vella i La Oliva. 

  

  

Premi Vinari AGBAR a la Millor Etiqueta 

  

  

Vins de Pedra és un projecte sobretot familiar. Si bé avui dia hi té al capdavant la Marta Pedra, cal buscar-ne els orígens en el seu besavi que era enòleg. Ara, al saber fer a la vinya i al celler, s’hi suma l’objectiu de donar a cada vi una imatge que el faci únic i especial. El tiet-padrí de la Marta, Víctor Pedra, és l’artista que interpreta el producte i la seva inspiració s’estampa en les etiquetes de cada vi.

  

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa