El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els imputats per la fuita de partícules d’Ascó es neguen a declarar
  • CA

L’exdirector de la central nuclear d’Ascó, Rafael Gasca, i l’excap de vigilància radiològica del complex, Francesc González, s’han negat avui a declarar davant la jutgessa de Gandesa com a imputats en les diligències prèvies pel cas de la fuita de partícules radioactives de l’any 2007.

Després que tots dos hagin declinat també efectuar declaracions a la sortida dels jutjats, una portaveu de l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (ANAV) ha matisat que els imputats prestaran declaració un cop es presenti la documentació requerida i es coneguin els resultats dels informes pericials pendents.

El quart imputat, l’inspector resident titular del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Antonio G R, a qui la jutge acusa dels presumptes delictes d’exposició a radiacions ionitzants per imprudència i delicte ecològic genèric havia de declarar divendres, però la seva compareixença davant el jutge ha estat ajornada.

Greus acosacions a la cupula de la central

Tots dos han arribat als jutjats acompanyats de l’equip d’advocats que l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (ANAV) que han contractat per a la seva defensa davant les acusacions per presumptes delictes d’exposició a radiacions ionitzants, ecològic, contra la seguretat al treball i falsedat documental.

L’obertura de diligències prèvies als jutjats de Gandesa va tenir lloc després que Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona presentés una denúncia contra els quatre imputats arran d’una investigació que es va allargar durant més de dos anys.

Segons el fiscal, l’emissió de partícules radioactives tant a l’interior com a l’exterior del recinte de la central no va ser fruit d’errades mecàniques o tècniques, sinó per “negligències, imprudències i omissions”. A més, l’incident, que va tenir lloc novembre de 2007, no va ser comunicat oficialment al CSN, com és preceptiu, fins abril de 2008.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa