El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Poblenou celebra la tornada del Tio Che i adverteix l’Ajuntament que el barri “no es toca”
  • CA

 

El barri del Poblenou ha celebrat la tornada del ninot de l’orxateria Tio Che, després de gairebé una setmana sense que la figura emblemàtica presidís la cantonada de la rambla del Poblenou amb el carrer Ramon Turró. Un seguici format per veïns, bestiari popular i timbalers ha acompanyat l’estàtua, guardada al Centre d’Imatgeria del barri, fins a l’establiment centenari. “El Tio Che no es toca i el barri tampoc”, ha conclòs el manifest que s’ha llegit en posar punt final a la cercavila. “S’han de conservar els petits matisos de caliu que queden al barri del Poblenou i els estem perdent”, ha afirmat en declaracions a l’ACN la propietària de l’orxateria, Tere Moreno, que ha agraït la pressió popular en favor del retorn del ninot i ha retret a l’Ajuntament que no fes una excepció per la figura emblemàtica que, segons el consistori, incomplia l’ordenança municipal del passeig poblenoví.

 

“Ho estem perdent tot, sense aquestes petites coses, al final no quedarà res”, ha dit Moreno, fent-se ressò d’una de les preocupacions compartides pel veïnat en la lectura del manifest. “És un símbol de la Rambla del Poblenou, no és només nostre”, ha recordat la propietària. Visiblement emocionada, Moreno ha reconegut no esperar el reclam del veïnat exigint el retorn del Tio Che. “En tres dies s’ha solucionat. No sabíem que ens estimaven tant”, ha confessat. 

 

La retirada de la figura es va produir en una campanya ordinària de control de tècnics municipals a la rambla del Poblenou. La inspecció va assenyalar el ninot com a “element no autoritzat a la terrassa” i el consistori va iniciar un expedient sancionador contra l’orxateria. Finalment, l’Ajuntament ha decidit tancar la polèmica en pocs dies arxivant el cas i fent una excepció pel ninot, considerat més propi de l’imaginari festiu del Poblenou que de la promoció de l’establiment.

 

En aquest sentit, el regidor del districte de Sant Martí, Josep Maria Montaner ha reconegut que en un primer moment, la multa interposada a l’establiment pel ninot va passar desapercebuda en mig dels inventaris dels inspectors. “‘Ens va passar per alt”, ha reconegut, Montaner, que, alhora, ha recordat que el consistori es va limitar a seguir la normativa realitzada en aquest mandat per “defensar l’espai públic” del passeig.

 

Segons el regidor, l’Ajuntament ha de conciliar els “imprevistos” que sorgeixen d’aplicar els reglaments que elabora. És per això que en un cap de setmana, el Tio Che ha pogut tornar a la rambla per quedar-s’hi. “El Tio Che és simbòlic, hi era abans que la normativa de les terrasses, i no entra en el reglament”, ha afirmat Montaner.

 

A més del folklore poblenoví representat per la Víbria, el Lloro i el gegant Bomber, un centenar de persones han donat la benvinguda al ninot fet de fibra de vidre. Una d’elles, la Mercè, representant de la colla del Drac del Poblenou i encarregada de transportar la figura durant la processó ha explicat a l’ACN que la retirada del Tio Che ha servit de catalitzador pels veïns d’un barri amb molta pressió turística per reafirmar la seva identitat.

 

I és que el ninot ha estat rebut amb visques al Poblenou constants mentre participants en la cercavila recordaven els seus records lligats a la rambla i al ninot, que fa més de vint anys donant la benvinguda als clients del local. Després de l’arribada, a la cua de l’establiment per demanar orxata o gelat s’hi ha sumat les persones que esperaven per fer-se una foto amb la figura. “Al Poblenou, quan cal hi és tothom”, ha assegurat la colla del Drac del Poblenou a les xarxes després de la rebuda del Tio Che.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa