El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament normalitza el consum de cànnabis en locals
  • CA

 

El Parlament de Catalunya ha aprovat, amb 118 vots a favor, 8 en contra -de diputats del PP- i una abstenció, del diputat no adscrit Germà Gordó, una proposició no de llei que regula les associacions de consum de cànnabis sense ànim de lucre, un àmbit que fins ara es trobava en un marc al·legal. La iniciativa va començar a debatre’s al Parlament l’estiu del 2016, a partir d’una ILP que ha comptat amb més de 60.000 signatures. La normativa regularà les associacions que s’autoabastin i distribueixin el cànnabis entre els seus membres que tinguin més de 18 anys i que fomentin el consum de cànnabis en l’àmbit privat, ja sigui amb finalitats lúdiques o terapèutiques. La llei també demana la col·laboració entre organismes i entitats de salut pública i serveis especialitzats de les associacions.

 

 

El representant dels promotors de la ILP, David Martínez, ha constatat que el consum del cànnabis a la societat catalana és una pràctica “innegable”, i ha celebrat que el Parlament aprovi una llei que permet regular “aquesta realitat”. De fet, aquesta pràctica en locals privats no està regulada per cap normativa estatal. “Avui és dia de celebració, es restitueixen certs greuges, i continuarem treballant perquè les polítiques de drogues fonamentin els drets de les persones individuals”, ha dit Martínez. La relatora de la proposició de llei, Alba Vergés, s’ha mostrat “orgullosa” del resultat de la normativa perquè “dóna complimnet a l’ambició i la seriositat que demana la societat”.

  

 

L’objectiu de la llei és establir el règim jurídic de les associacions de consumidors de cànnabis i els seus clubs, la regulació de les activitats, els drets i deures dels associats, i els mecanismes de control i d’inspecció de la seva activitat des del punt de vista de la salut pública, per prevenir els riscos inherents al consum de cànnabis i reduir-ne els danys. Per tant, segons el text finalment aprovat, la finalitat de la llei és protegir, promoure i millorar la salut pública amb una política orientada a advertir dels riscos i danys del consum de cànnabis, a més de vetllar perquè es respectin els drets dels seus consumidors, impulsar-ne mesures informatives i educatives, i prevenir-ne les conseqüències i efectes perjudicials vinculats al seu consum.

L’únic grup que hi ha votat en contra, i que a més ha fet un discurs molt crític i ha avisat que aquesta normativa és il·legal, ha estat el PP. En la seva intervenció, el diputat del Alberto Villagrasa ha alertat que totes les drogues “perjudiquen” les persones i el seu entorn. “Des de l’administració no es pot potenciar el consum de qualsevol droga, en tot cas el contrari”, ha dit. El diputat no adscrit Germà Gordó s’ha abstingut, però no ha tingut temps d’intervenció per defensar la seva posició. Ciutadans hi ha votat a favor, però ha volgut remarcar que amb aquesta llei es “perd una oportunitat perquè les associacions del cànnabis puguin avançar en seguretat jurídica”.

 

 

Raúl Moreno, en nom del PSC, ha posat en valor la “coherència” d’aquesta proposició de llei amb la resolució de la Joventut Socialista de Catalunya, i ha celebrat que el Parlament reguli una pràctica que la societat catalana ha normalitzat amb sentit comú. Per la seva banda, el portaveu adjunt de CSQP, Albano Dante Fachin, ha celebrat que la llei del consum cannàbic parla de “llibertat i drets fonamentals”, mentre que el representant de la CUP, Sergi Saladié, ha destacat que el “prohibicionisme” no ha funcionat. “Visca Catalunya lliure i cannàbica!”, ha cridat el diputat anticapitalista en acabar la seva intervenció. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa