Eficiència energètica: Competitivitat i compromís amb el planeta

Tenir un pla d'eficiència energètica permet grans estalvis en la factura de les empreses, però aporta també competitivitat, qualitat en el servei i també una reducció de la petjada ecològica

Les empreses podrien estalviar una mitjana del 24% de la factura amb plans d'eficiència energètica. | VICHY CATALAN

 

 

Els excessos de consum energètic encara no es troben entre les principals preocupacions de les petites i mitjanes empreses. Així ho detecta el 9è Índex d'Eficiència Energètica a les Pimes de la Fundació Gas Natural Fenosa , que remarca que hi ha moltes eines disponibles per reduir la factura energètica i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic, però que només el 4% de les pimes estudiades participen en programes d'eficiència energètica. De fet, el 93% de les empreses no han fet cap auditoria energètica en els darrers anys i més de la meitat no tenen previst dur a terme accions per a l'eficiència energètica en els seus negocis. I això malgrat que els incentius són indiscutibles i fàcilment quantificables: L'adopció de mesures d'estalvi i eficiència retallarien la despesa energètica de les pimes catalanes en 913 milions d'euros, i a nivell qualitatiu, es podrien deixar d'emetre 2,21 milions de tones de CO2, les mateixes que emeten 600.035 vehicles en un any. Tot plegat es tradueix en un estalvi mitjà del 24,4% de la factura energètica.

 

 

Racionalitzar la despesa energètica és senzill, i a més, l'empresa en recollirà els fruits a curt termini. En aquest sentit, el director general de la Fundació Gas Natural Fenosa, Martí Solà, remarca que "l'incentiu més immediat que tenen les empreses reduint la despesa energètica és ser més competitives en el seu sector, perquè allò que s'estalvien en la factura ho poden reinvertir en el negoci i ajustar els costos. Si una empresa pot tenir capacitat per fer una inversió que li donarà un retorn important en la factura energètica, segur que ho farà, perquè la farà més forta davant dels seus competidors", argumenta.

El balneari de Vichy Catalan estalvia un 35% de la factura energètica després d'una auditoria i un pla de renovació. | VICHY CATALAN

 

 

L'Hotel Balneari Vichy Catalan va fer el pas

 

Inaugurat l'any 1891, l'Hotel Balneari Vichy Catalan, situat a Caldes de Malavella, és un espai de més de 6.300 metres quadrats amb 88 habitacions, un centre termal amb aigües mineromedicinals, un restaurant, una piscina exterior, sales de convencions i parc infantil entre altres instal·lacions. Un complex que, per diverses raons, necessitava una revisió a fons del seu sistema de calefacció, aire condicionat i aigua calenta sanitària, per poder donar el millor servei als seus clients i per reduir una factura energètica estructuralment molt elevada.

 

 

Vichy Catalan forma part del reduït 8% d'empreses catalanes que, segons l'Índex d'Eficiència Energètica a les Pimes de la Fundació Gas Natural Fenosa han demanat una auditoria energètica per posar fil a l'agulla i resoldre les ineficiències energètiques del seu negoci. Va ser l'any 2015, i com relata a El Món Diego Piedra, director de l'Hotel Balneari Vichy Catalan, el resultat va ser contundent: "El diagnòstic que vam rebre és que les instal·lacions d'aigua calenta sanitària, la calefacció i l'aire condicionat estaven desfasades i calia una renovació integral. Quan vam decidir fer el pas, a banda de l'estalvi energètic ens preocupava també el confort dels nostres clients. Per exemple, la calefacció no es podia regular de forma individual a les habitacions en funció de si eren més o menys solellades, perquè el sistema de calefacció era uniforme. Havíem de fer un canvi radical per modernitzar les instal·lacions, i també donar resposta a un perfil de client que també està preocupat per la petjada ecològica que deixa la seva activitat".

 

 

 

Un estalvi del 35% i cap maldecap

 

 

El següent pas va ser convocar una subhasta per determinar quina empresa s'encarregaria de la remodelació integral del sistema energètic del balneari. "Era important no incomodar els clients ni haver de tancar les instal·lacions en cap moment", remarca el director del balneari, que explica que el guanyador va ser Gas Natural Fenosa, "no només perquè tenia les millors condicions econòmiques, sinó perquè el seu projecte era el més eficient i pràctic. A més, assumia el finançament de la renovació a 12 anys". Tot va anar rodat, i des que es va posar en marxa el nou sistema energètic, el març del 2016, l'empresa ha percebut un impacte positiu notori.

 

 

"Amb una inversió d'1,25 milions d'euros, hem aconseguit reduir la factura del consum energètic un 35%, sobretot en aire i calefacció, però també en l'aigua, de manera que tindrem amortitzada la inversió en només 12 anys. De fet, si la nostra factura era de 200.000 euros anuals, l'hem reduït fins als 130.000 euros", relata Diego Piedra.

 

Comentaris