El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Creixen les peticions d’arrelament i baixen les d’esforç d’integració a Catalunya
  • CA

 

 

Les sol·licituds d’informes d’arrelament d’immigrants han crescut un 20% el primer semestre d’aquest any a Catalunya, a causa d’una major demanda de regularització, mentre que les sol·licituds d’informes d’esforç d’integració s’han reduït un 25%, segons dades de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat. En declaracions a Europa Press, l’adjunt a la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Carles Macian, ha atribuït el contrast a una menor sensació de “risc de pèrdua” de la residència d’estrangers.

Segons l’informe d’activitat en matèria d’accés a la ciutadania de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del primer semestre de 2018, el recurs relacionat amb els informes d’esforç d’integració “no s’aprofita suficientment per evitar la irregularitat sobrevinguda”.

Des de principis d’any, la Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat ha tramitat 5.394 informes d’arrelament, que són preceptius per acreditar la integració social per obtenir una autorització de residència temporal per arrelament social.

En la petició d’aquest tipus d’informes, guanyen pes relatiu els sol·licitants procedents d’Hondures –a causa de la situació d’inestabilitat política que viu el país– i de l’Índia, mentre que perden pes els sol·licitants de Pakistan, el Senegal i Bolívia, mantenint-se en primera posició els ciutadans del Marroc.

Si bé durant 2017, la Generalitat va ajudar a més de 19.700 persones en tràmits d’estrangeria, des de principis d’any ha atès 12.252 nous expedients d’estrangeria, i ha atès 13.223 consultes especialitzades en aquest tipus de legislació.

 

SERVEIS DE PRIMER ACOLLIMENT

L’any passat va iniciar 971 expedients de reconeixement de títols universitaris de persones estrangeres, i en els primers sis mesos de 2018 ho ha fet en 629 casos –la majoria dones qualificades d’entre 30 i 45 anys–, i ja ha iniciat 1.975 expedients de serveis de primer acolliment, respecte als 2.100 de tot 2017.

També han crescut un 13% les sol·licituds de nous reagrupaments familiars, amb 5.625 expedients tramitats en el primer semestre d’aquest any, si bé arriben menys peticions de famílies d’origen llatinoamericà i subsaharià i més de marroquins i pakistanesos.

Durant el primer semestre, un total de 1.975 persones han iniciat el servei de primer acolliment, la qual cosa representa un augment del 14% de les sol·licituds respecte al mateix període de l’any passat.

El servei permet a les persones que arriben al territori una formació bàsica de llengua, una formació sobre el mitjà laboral, a més de coneixements sobre la societat catalana, sent els ajuntaments de Sabadell i Terrassa (Barcelona) els que lideren l’oferta d’aquest servei en termes absoluts, encara que Cambrils i el Tarragonès viuen els creixements relatius més alts.

 

PLACES DE RESIDÈNCIA

L’inventari de places de residència de la Generalitat per a refugiats ha crescut un 65% l’últim any, i posa a la disposició d’aquest col·lectiu 1.807 places, de les quals el programa estatal ocupa un total de 280 (un 15%).

Actualment, hi ha 2.637 voluntaris inscrits al programa de mentoria; 1.316 voluntaris matriculats en els cursos de mentoría, s’han ofert 66 cursos en 22 municipis, i ja s’han format 96 grups d’acolliment amb 205 persones refugiades i 301 mentors voluntaris.

 Imprimir

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa