Colau contra Airbnb: "Seguirem posant multes fins que compleixin la llei"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, adverteix a la plataforma que l'Ajuntament li seguirà "posant multes fins que compleixin la llei"

 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha advertit a Airbnb que l'Ajuntament li seguirà "posant multes fins que compleixin la llei". "Airbnb està traspassant tots els límits legals", ha sostingut en una piulada a Twitter, i ha recordat que el consistori ja li ha imposat una multa de 600.000 euros, el màxim previst per la llei. La tinent d'alcalde Janet Sanz va explicar dilluns que tancaran aquest expedient sancionador aquesta setmana --encara que la plataforma podrà recórrer--, i que li imposaran més si no compleix la legalitat. Airbnb ja ha anunciat que recorrerà l'expedient sancionador de 600.000 euros que l'Ajuntament de Barcelona li ha interposat i la multa de la mateixa quantia que podria rebre per oferir pisos turístics il·legals a la ciutat. En un comunicat, la plataforma ha lamentat la decisió presa pel consistori i ha afegit que estan "profundament entristits per les declaracions falses fetes per l'Ajuntament".

 

Airbnb ha assegurat que està treballant amb més de 100 governs per aconseguir regular el 'home sharing' --compartir l'habitatge-- i que ja ho ha fet amb més de 300: "Ens sembla frustrant que Barcelona no en sigui un". Ha defensat que té "tolerància zero amb els mals actors" i que treballa amb autoritats de tot el món per eliminar-los de la plataforma, que va tenir 69.000 usuaris a Barcelona la setmana passada i 1,3 milions durant 2016. El 'home sharing', asseveren, és una manera sostenible de viatjar que assegura el repartiment de beneficis entre moltes parts: "Els amfitrions locals es queden amb el 97% del preu de la reserva", afegeixen.

El govern de Barcelona ha plantejat que demanarà a la Generalitat que la llei permeti multes més elevades que els 600.000 euros anunciats per reincidència i ha acusat l'empresa d'encobrir a "possibles xarxes" organitzades que es dediquen a llogar pisos turístics sense llicència. Airbnb ha exposat que vol ser "un bon aliat de Barcelona" i que vol treballar amb l'Ajuntament per establir regles que distingeixin a petits casolans que comparteixen la seva llar d'operadors professionals que cerquen negoci. No obstant això, ha lamentat haver posat "ofertes fermes i generoses sobre la taula" que el govern municipal ha rebutjat, quelcom que interpreten com una aposta de l'Ajuntament pel conflicte per sobre de l'acord. "Aquesta és una oportunitat perduda que crea més confusió i frustració entre les famílies locals", ha recordat la firma. 

 

Comentaris