El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Barcelona estrena el curs amb 1.700 alumnes més a l’ensenyament obligatori
  • CA

 

Barcelona estrena el curs 2018-2019 amb 179.840 alumnes a l’ensenyament obligatori, 1.700 més que l’any passat, per l’increment de 675 escolars a primària i de 1.200 a secundària. Així, aquest dimecres es posen en marxa un total de 413 centres de primària i ESO, més de la meitat dels quals són públics, uns 237, i els 176 restants són concertats, segons dades del Consorci d’Educació de Barcelona, format per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. També es comptarà en aquest inici d’any escolar amb 34 centres d’educació especial, només vuit dels quals són de titularitat pública. Pel que fa a les escoles bressol, els retards en l’obertura de dos centres provocaran que s’inicïin les classes amb 99 llars de 8.236 places en lloc de 101 centres amb capacitat per 8.411 alumnes, tal com va anunciar el govern municipal a l’abril.

 

El govern de BComú va fer públic a fa cinc mesos que es posarien en marxa tres noves llars d’infants: l’escola bressol municipial (EBM) Encants, l’EBM Canòdrom i l’EBM Aurora. D’aquests tres nous centres de 0 a 3 anys, el 12 de setembre només està prevista la posada en funcionament de l’escola d’Encants. I és que, de moment, la inauguració del centre Aurora es posposa a principis de gener, mentre que per la llar d’infants de Canòdrom no té data d’obertura per dificultats no previstes en la construcció, segons han informat fonts municipals a l’ACN. D’aquesta manera, la xarxa d’escoles bressol no arribarà encara als 101 centres promesos a la primavera, i es quedarà amb 99 en total, una més que en el curs anterior.

 

 

Dos nous centres, l’Institut 22@ i l’Escola Auditori

 

D’altra banda, aquest curs 2018-2019, s’estrenen dos nous centres: l’Institut 22@, de tres línies d’ESO i l’Escola Auditori, amb dues línies de P3. A més, l’Institut Viladomat també inaugura un nou edifici, com a part del programa d’inversions del govern municipal en matèria educativa, que ha comptat amb un pressupost de més de 57 MEUR aquest 2018.

 

 

En tres casos, els alumnes hauran de conviure amb obres als seus centres durant el curs

 

Tots els centres podran començar aquest dimecres la seva activitat tot i que, en alguns casos, els nens i nenes hauran de conviure amb obres durant el curs escolar. És la situació en la qual es trobarà l’alumnat de les escoles Ignasi Iglésias, La Mar Bella, l’Institut Escola Antaviana, que està ampliant el seu centre per allotjar l’alumnat de secundària. En totes les actuacions, s’assegurarà la separació de la zona d’obres per garantir la seguretat un desenvolupament satisfactori de l’activitat lectiva.

 

Altres centres que iniciaran les classes en una situació diferent dels altres són l’Escola Auditori, que s’ubicarà en els a l’inici de curs en una estructura provisional i l’Escola La Maquinista, que s’ha traslladat a un nou equipament modular i ja té programada la construcció de l’edifici definitiu.

 

 

La meitat dels alumnes de la ciutat cursaran estudis en un centre concertat

 

Segons les dades del Consorci de l’educació, la meitat dels alumnes de la ciutat cursaran estudis en un centre concertat. En concret, el 56,7 % dels estudiants de tres a setze anys de la ciutat de Barcelona estudiaran en un col·legi concertat. Aquesta tendència no és compartida, per exemple, entre l’alumnat amb necessitats educatives especials de P3, que en gairebé un 70 % estaran assignats a centres públics.

 

 

Incrementen els matriculats a Primària i ESO i els alumnes dels districtes de Sant Andreu, Sant Martí, Nou Barris i l’Eixample

 

L’augment registrat en les matrícules de Primària i ESO, no es dona a les aules de P3 i d’infantil de segon cicle, afectades per un lleuger descens de l’alumnat en els dos casos. Així, les classes de P3 comptaran amb 13.038 infants, trenta menys que l’any passat, i les de quatre a cinc anys amb 39.518, 109 menys que en el curs anterior.

 

Els districtes que reben més alumnat en comparació amb el curs anterior són Sant Andreu (406), Sant Martí (453), Nou Barris (339) i l’Eixample (337), mentre que els que comptaran amb menys estudiants les aules són Ciutat Vella, amb 159 menys, i Sarrià-Sant Gervasi, amb un descens de 148 alumnes.

 

 

Un 11,9 % de l’alumnat de tres a setze anys té necessitats educatives específiques

 

Pel que fa a l’alumnat amb necessitats educatives específiques, se n’han matriculat un total de 21.542, una xifra que representa el 11,9 % del total de l’alumnat en ensenyament obligatori, que és el que va de tres a setze anys. D’aquests, gairebé 20.000 ho han fet en escoles ordinàries i més de 1.700 en centres d’educació especial. A aquestes places s’hi sumaran les 300 que formaran part d’una oferta pública de places ja aprovada pel Consorci, entre les quals n’hi ha 28 de suport docent i 98 de personal administratiu.

 

 

Aquest curs hi haurà 121 professors d’infantil, primària i secundària més

 

En aquest nou cicle escolar, el personal docent encarregat d’ensenyar els alumnes barcelonins augmenta en 121 professionals arribant als 9.121 professors. El Personal d’Administració i Serveis es manté pràcticament amb les mateixes xifres que fa un any, amb uns 1.280 treballadors. Com el curs passat, continua la tendència d’augment dels llocs específics en perfils professionals adaptat al projecte educatiu de centre, que aquest curs arriba als 1.215, fet que representa un increment del 53,43 %. A més, hi ha 71 nous projectes de direcció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa