El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Armaris buits, carrers plens
  • CA
Manifestació del Pride a Barcelona l’any 2016 | Pride Barcelona

 

El col·lectiu LGTBI de Catalunya està enguany de celebració. Es compleixen 40 anys de la primera manifestació pels drets dels homosexuals a l’Estat espanyol, que va tenir lloc precisament a Barcelona el 26 de juny de l’any 1977. Però no només això: el Pride Barcelona celebra també aquest any el seu desè aniversari. La primera manifestació en defensa dels drets de les persones lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals de l’any 1977 va ser convocada pel aleshores il·legal Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), amb la intenció de commemorar els aldarulls d’Stonewall, que van tenir lloc a Nova York el 28 de juny de l’any 1969. Aquell dia, la policia novaiorquesa va decidir fer una batuda a l’Stonewall Inn, un bar gai del barri de Greenwich Village, el que va derivar en enfrontaments entre els homosexuals i la policia, provocant la mort d’un activista gai i una revolta que va durar tres dies. Aquests fets estan considerats l’inici de l’alliberament homosexual.

“Cada mes de juny sortim al carrer per commemorar la sortida pública del moviment LGTBI”, ha afirmat en declaracions al Món el portaveu del FAGC, Eugeni Rodríguez, qui també és el president de l’Observatori Contra l’Homofòbia. Des del FAGC tornen a organitzar enguany una manifestació unitària per l’alliberament LGTBI, que tindrà lloc el proper dissabte 1 de juliol a les 18:30 a la Plaça Universitat de Barcelona, i a les 21 hores hi haurà, al mateix lloc, una festa popular. Però, aprofitant el dia internacional de l’Orgull, aquest mateix dimecres tindrà lloc l’acte central al Palau de la Virreina, al qual hi assistiran persones que van participar en la manifestació de l’any 1977. Rodríguez ha destacat que Catalunya és “l’únic lloc de l’Estat espanyol on el moviment LGTBI ha sortit durant 40 anys seguits al carrer ininterrompudament, i hem aconseguit passar d’una llei de perillositat social a tenir una llei contra la LGTBIfòbia”.

 

“40 anys de lluita per l’alliberament LGTBI” és el lema tant de l’acte central com de la manifestació organitzada pel FAGC, amb el que volen posar en valor dues coses, ha dit el portaveu de l’entitat. La primera, que “només des de la lluita de les entitats s’aconsegueixen les coses”. I la segona, que “l’espai que reivindiquem sempre és l’espai públic”. Des de la FAGC calculen que a la manifestació d’enguany de l’1 de juliol hi assistiran al voltant 10.000 persones.

 

“Cal un compromís seriós i definitiu dels polítics”

 

Rodríguez ha recordat que la primera manifestció, l’any 1977, va ser en un context “que no té res a veure amb l’actual”, i ha mencionat que en aquell moment el FAGC era il·legal, la homosexualitat era una malaltia i hi havia una llei que deia que per ser homosexual podies anar a un camp de reeducació. Tot això ara ja no és així: “Fa 40 anys estava tot per fer. Però any rere any s’han anant aconseguint fites molt importants”, com el matrimoni igualitari i la llei 11/2014. “Jo vaig néixer l’any 1965, i llavors era malalt i il·legal“, ha ironitzat el portaveu del FAGC per exemplificar l’evolució que han patit els drets dels homosexuals.

 

Tot i això, Rodríguez ha denunciat que ara “falta que la voluntat política sigui clara, i que no es pugui jugar amb els nostres drets”. “Cal un compromís seriós i definitiu”, ha demanat, perquè “els nostres drets no poden anar a subhasta“. “Hem de consolidar uns mínims que siguin perdurables en la història”, ha conclòs. 

Pride Barcelona

 

 

El Pride Barcelona també està d’aniversari: aquest 2017 fa 10 anys. El director del Pride Barcelona, Joan Igual, ha recordat en declaracions al Món com va ser la primera trobada, l’any 2008: “Diverses entitats vam tenir la idea de fer un acte reivindicatiu pels drets dels homosexuals i vam fer una prova embrionària amb la Coordinadora Gai i Lesbiana, que va ser una trobada amb unes 400 persones. Va anar bé però no va tenir continuïtat com a tal”. Va ser després que des d’ACEGAL es va tirar endavant, i l’any 2009 es va celebrar a Barcelona el primer Pride sota aquest nom, on van sortir al carrer unes 12.500 persones segons la Guàrdia Urbana. Igual explica que durant els quatre primers anys van tenir pèrdues econòmiques, fins que un any va ploure: “L’assegurança ens ho va pagar i va ser el primer any que no vam tenir pèrdues”, assenyala.

 

El director del Pride es mostra, però, molt satisfet perquè “ara tenim una entitat professionalitzada, amb tres persones treballant, un director,… El PRIDE aplega centenars de milers de persones, omplim els carrers, té uns resultats econòmics molt positius”. En aquest sentit, assegura que “s’ha aconseguit consolidar un acte reivindicatiu molt gran, de ciutat i a nivell internacional”. Alhora, constata que “el canvi amb el primer any és radical”, perquè “al principi ens preocupava molt l’estructura, tenir prou recursos, i ara els esforços estan en el contingut: en fer conferències, trobades, exposicions”. “El canvi de qualitat és brutal“, sentencia.

 

El Pride comença aquest dimecres 28 de juny i acabarà el 9 de juliol sota el lema “Xiula falta a la LGTBIfòbia”. “El 28 sempre serà el tret de sortida, caigui en el dia que caigui, perquè és el dia internacional”, assegura el seu director. Enguany, la Plaça Universitat de Barcelona acollirà el pregó oficial d’inici de festes amb la drag La Nenuco com a presentadora i l’actuació de Las Bistecs iHidroboy DJ Setentre d’altres. “Fem l’acte a la Plaça Universitat perquè predomini el Gaixample i la gent que hi treballa. És un acte entranyable i en el dia que toca”, afirma Igual. 

 

L’organització del Pride espera un creixement d’assistents en l’edició d’enguany d’un 15-20% respecte l’any anterior, quan hi van participar unes 250.000 persones. A més, Igual calcula que el Pride suposarà uns 20 milions d’euros de benefici econòmic per a la ciutat de Barcelona, tot i que deixa clar que “la nostra intenció no és atraure turisme, sinó muntar un esdeveniment de reivindicació i festiu per la comunitat LGTBI, i que sigui molt visible”, ja que “la visibilitat és la primera eina de lluita contra la LGTBIfòbia”.

 

El lema del Pride 2017 gira al voltant de la problemàtica de la LGTBIfòbia dins l’esport, i el seu director avisa que “aquest tema no està ben treballat, no hi ha esportistes d’elit que surtin de l’armari, no s’atreveixen i els que ho fan tenen problemes després”. “És un problema molt greu”, constata.

 

Aquest és el recorregut que farà la manifestació del Pride Barcelona el proper 7 de juliol:

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa