El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
39 immigrants s’amotinen al terrat del CIE d’Aluche (Madrid)
  • CA

 

Un total de 39 interns del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) d’Aluche a Madrid romanien amotinats la mitjanit d’aquest dimarts al terrat de l’edifici. La Policia Nacional ha acordonat la zona i manté un fort dispositiu al lloc. El motí ha començat sobre les nou del vespre d’aquest dimarts a les instal·lacions d’aquest centre ubicat a l’Avinguda dels Poblats, al barri d’Aluche, al sud de Madrid, en la parcel·la que abans ocupava la desapareguda presó de Carabanchel. Mig centenar d’interns van començar a destrossar el mobiliari i llançar objectes.

Una trentena d’ells han aconseguit enfilar-se fins al terrat de l’edifici, on encara hi són, segons han informat a Europa Press fonts policials. A la zona s’han desplegat agents de la Unitat de Prevenció i Reacció (UPR) de la Policia Nacional, així com de la Unitat d’Intervenció Policial (UIP), els coneguts com a antiavalots. També diverses dotacions de bombers i unitats del Samur. Els agents han acordonat la zona i mantenen envoltada la zona en un dispositiu preventiu de seguretat.

 

Alhora, segons han indicat a Europa Press fonts policials, s’ha sol·licitat la incorporació al dispositiu desplegat d’un helicòpter de la Policia Nacional per controlar els moviments dels interns que estaven enfilats al terrat. El personal policial desplegat a la zona ha tractat igualment de convèncer als interns que tornin a accedir a l’interior de la instal·lació. Segons ha indicat un portaveu de la Prefectura Superior de Policia de Madrid a Europa Press, no hi ha constància de ferits ni fugats després del motí.

L’antecedent de Múrcia

 

Un motí semblant es va viure fa poc al CIE de Sangonera la Verde (Múrcia) quan un total de 67 immigrants van fugir del mateix la nit del passat 5 d’octubre. Un dels immigrants va fingir estar malalt i quan els agents que custodiaven les instal·lacions van donar accés a l’ambulància que anava a atendre’l, els interns van protagonitzar el motí.

 

Els interns van agredir a cinc agents amb extintors i ganivets que van obtenir perquè van aconseguir entrar a la cuina del Centre. Els policies han quedat ferits amb policontusions, tot i que cap d’ells ha resultat ferit en estat greu.

 

Fugues al CIE

 

El CIE d’Aluche ha viscut diverses fugues d’interns, la més recent el mes d’agost passat, quan 17 persones es van escapar la setmana passada en la major fuga en aquesta pseudopresó per a indocumentats, amb capacitat per a 280 interns. Els immigrants, deu dels quals han estat detinguts de manera immediata, han aconseguit escapar del centre serrant els barrots. Un mètode que també van utilitzar el mes de maig passat per fugir del CIE cinc persones més que van tallar les reixes amb un xerrac.

 

L’agost de 2014, un altre jove es va escapar aprofitant unes obres de millora, va grimpar una canonada i va superar el mur fins al carrer. A més, l’abril de 2012, tres les persones van intentar fugar-se i una ho va aconseguir, després de superar el perímetre i tirar a córrer. També el febrer de 2011 set persones van fugir de les instal·lacions després de serrar durant dies els barrots de la cel·la i despenjar-se després amb llençols des de la finestra.

 

Els centres d’internament són instal·lacions no penitenciàries creades a la llum de la Llei d’Estrangeria on es reté als immigrants, ja sigui per mera estada irregular a Espanya o per la comissió d’algun delicte, en tant es tramita la seva expulsió del país.

 

Segons dades de 2014 del Defensor del Poble, 7.340 persones han estat internades en els centres i al 47,54% dels casos no es va arribar a executar l’expulsió, el que passa quan no s’identifica el país del qual procedeix l’afectat, és d’un Estat amb el qual Espanya no té acords de repatriació o la mesura no s’ajusta a dret i el jutge ordena la posada en llibertat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa