Torra demana a Sánchez prorrogar el confinament total i la fi de la centralització

El president recorda que la Generalitat ha aportat un 90% dels recursos als hospitals durant la crisi

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha plantejat a Moncloa la situació "crítica" de Catalunya i ha demanat que continuï el confinament "total" de Catalunya. En una compareixença després de la reunió amb Pedro Sánchez i els presidents autonòmics, ha explicat com ha exposat la seva idea de desconfinament progressiu i ha recordat la situació a Catalunya, que ha qualificat de "crítica", amb "les UCIS al límit" i "els hospitals en sobrecàrrega màxima".

Torra, que ha agraït l'esforç "heroic" dels sanitaris, ha lamentat que els falten "molts materials", signe del "fracàs" de la distribucio centralitzada i l'apropiació de competències feta per l'Estat. Malgrat tot això, ha recordat, la Generalitat ha hagut d'aportar "un 90% dels recursos que necessiten els hospitals" i que ha aguantat, "fins ara i malgrat les mesures de centralització" de l'Estat, "com ha pogut". Així, ha demanat el retorn de les competències per poder continuar gestionant "la pitjor crisi en dècades", coincidint, ha remarcat, amb els presidents de Castella i La Manxa i de les Illes Balears, de partits "ben diferents". Així, també ha demanat tests suficients per poder gestionar correctament aquesta crisi i la seva desescalada gradual.

 

Els carregaments de materials, comprats per la Generalitat "on ha pogut i com ha pogut", són a punt d'arribar, però Torra ha reconegut que no són suficients a causa de la resposta tardana i "dubitativa" de l'executiu de Pedro Sánchez. Pel que fa al futur, ha explicat que s'està treballant en el futur pla de desconfinament progressiu, amb el suport del doctor Oriol Mitjà, i en la necessitat, pel bé dels ciutadans, que siguin les administracions qui carregui amb el pes econòmic d'aquesta crisi que podria ser "devastadora" i ha proposat diverses mesures econòmiques com el retorn de les quotes dels autònoms o una renda garantida perquè els ciutadans tinguin "diners a la butxaca" els propers mesos.

"Prioritzem la vida i la salut de les persones, preparem-nos per fer-ho tot bé a la primera", ha conclòs el president.

 

 

Comentaris