El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un mosso admet haver gravat companyes amb càmera oculta
  • CA

 

Un mosso d’Esquadra ha reconegut aquest dimecres a l’Audiència de Barcelona que va deixar col·locada durant mesos una càmera oculta al vestidor femení de la comissaria de Badalona per gravar les seves companyes mentre es canviaven de roba. L’agent ha dit que en aquella època, el 2015, tenia “problemes personals”, i que ara està passant un “calvari personal i professional”. Les 17 agent gravades han dit que se senten “traïdes” i “decebudes” amb el seu company, amb qui no volen treballar mai més. L’acusat s’enfronta a una pena de 20 anys de presó i 15 d’inhabilitació, a més d’haver d’indemnitzar les víctimes.

 

L’home, agent de la unitat d’investigació de furts i robatoris, va col·locar una petita càmera dins d’una motxilla des d’almenys finals del 2014 i la va deixar al vestidor femení. Durant mesos cap de les agents va fer gaire cas de la bossa, que va anar canviant de lloc, perquè totes pensaven que era d’alguna companya. Fins que el 19 de juliol una agent va descobrir la càmera i després de relatar el cas als seus superiors, l’acusat es va “enfonsar” i va admetre immediatament els fets.

 

En la memòria de la càmera es van descobrir 45 arxius del vestidor, en 18 dels quals es veien algunes mosses en roba interior o mostrant parts del seu cos, tot i que cap completament despullada. a Casa seva es va trobar un disc dur amb un vídeo gravat amb telèfon mòbil on també es veien imatges de les seves companyes al vestidor.

 

Durant el judici, l’acusat només ha respost al seu advocat per admetre els fets, que no es va aprofitar de la seva posició com a mosso i que ho va fer en una època que passava problemes personals. Ara diu que està passant un “calvari personal i professional” i que intentarà reparar el dany causat a les víctimes.

 

Per la seva banda, les 17 mosses afectades han explicat que es van reconèixer en una o diverses imatges de dies diferents, amb roba d’hivern i d’estiu, canviant-se de roba o mig despullades. Totes han explicat que en el seu moment les va afectar molt, perquè la qüestió va sortir a la premsa i molts familiars, amics o coneguts van preguntar si elles sortien a les imatges. Fins i tot ciutadans anònims els preguntaven per la qüestió i algun mosso company les va culpabilitzar a elles per “pesseteres” i “arruïnar la vida” de l’agent acusat.

 

Alguna d’elles ha explicat que era amiga de l’agent acusat i que aquest els havia fet comentaris sobre el seu aspecte físic, sense que arribessin a sospitar res. Totes es van sentir “ferides”, “vulnerables”, “desprotegides”, i han assegurat que no volen tornar a treballar amb ell.

 

La fiscalia demana quatre anys de presó i quatre d’inhabilitació com a mosso per un delicte de descobriment i revelació de secrets, 11.520 euros de multa i 170.000 euros d’indemnització a les víctimes, 10.000 per a cadascuna. L’acusació particular demana 20 anys de presó, quatre anys per cadascun dels cinc delictes que considera perquè va ser els cops que hauria mogut la càmera, i 15 d’inhabilitació. Tot i que inicialment demanava 4.000 euros per a cada víctima, finalment s’ ha adherit a la petició de la fiscalia.

 

Per la seva banda, la defensa demana l’absolució, o alternativament set mesos i mig de presó substituïbles per una multa de 270 euros, i una indemnització màxima de 4.000 euros per mossa, que ja ha pagat. El seu advocat ha recordat que l’acusat, que va estar suspès de sou i feina durant un any però ja torna a treballar, cobra com a agent ras, té hipoteca, està casat, té un fill a càrrec i ha hagut de demanar un préstec per pagar els 68.000 euros d’indemnitzacions. Així, ha dit que cal tenir en compte les atenuants de dilacions indegudes, reparació del dany i confessió dels fets.

 

La Generalitat, com a responsable civil subsidiària, no ha defensat el mosso, però ha demanat que la indemnització no superi els 4.000 euros per víctima, perquè si s’augmentés, la resta l’hauria de pagar l’administració, que no té assegurança per delictes dolosos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa