Els Mossos tripliquen en cinc anys les operacions conjuntes amb policies espanyoles

Un informe d’Interior mostra com es dispara “la col·laboració” abans de la sentència del procés

Els Mossos són al policia integral de Catalunya. I més, si es té present que a finals del 2008 es va acabar el desplegament que ara fa 25 anys va començar a Osona. Però, aquesta dada topa amb l’augment geomètric d’operacions conjuntes amb altres policies de l’Estat que en cinc anys s’han més que triplicat. De fet, ençà de 2013 se n’han portat a terme 133.

Segons les dades del departament d’Interior aportades al Parlament, a les que ha tingut accés El Món, el 2013 els Mossos van portar a terme 4 dipositius amb el Cos Nacional de Policia i 3 amb la Guàrdia Civil. Un total de set. En canvi, al 2018 les xifres van ser prou diferents, amb 18 operacions amb el CNP, 5 amb la Guàrdia Civil i 2 amb “altres cossos policials de l’Estat” sense especificar. Un total de 25 operatius.

Enguany, fins el 10 d’octubre -ja no es compten doncs els operatius d’ordre públic arran de les protestes per la sentència. Concretament, durant el 2019 els Mossos han muntat 16 dispositius amb la policia espanyola i cinc amb la Guàrdia Civil. Més dues col·laboracions més “amb altres cossos de seguretat de l’Estat”.

De fet, aquestes col·laboracions es van començar a incrementar després de la consulta sobiranista del 9-N. En aquest sentit, el que fou el màxim responsable operatiu de la Guàrdia Civil a Catalunya, l’ara tinent general de l’institut armat, Angel Gozalo, ja ho va apuntar en el seu testimoni en el judici al procés al Tribunal Suprem. Sia com sia, es a partir de 2015 quan es tripliquen les accions conjuntes. Per exemple, si al 2013 i 2014 el CNP va fer 4 operatius cada anys amb Mossos; el 2015 en van realitzar 12; el 2016 10; el 2017 un total 14. Amb la Guàrdia Civil, passa si fa o no fa el mateix. De tres operatius el 2013 i 2014, es van passar a 11 el 2015; 9, el 2016 i 6 el 2017.

 

D’aquestes xifres destaca que tot i aquest augment dels operatius conjunts, els Mossos no es van integrar al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat en aquest darrer any. De fet, fins fa pocs mesos no es van integrar ni establir el protocol informàtic per compartir informació. Tot i això, i com s’ha vist en les darreres protestes per la sentència del procés, els comandaments dels tres cossos policials integrals a Catalunya s’han organitzat a través del Centre de Coordinació de la conselleria d’Interior, on el responsable governatiu de l’ordre públic és qui ordena la Generalitat.

 

Comentaris