Quan els Mossos anaven amb Harley

Buch obre un Museu de la Policia catalana que neix gràcies a la tossuderia d’un sotsinspector i dos caporals

La policia més antiga d’Europa ja té Museu. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha inaugurat aquest dijous el Museu Històric dels Mossos d’Esquadra. Una entitat que ha nascut per la tossuderia de tres membres del cos que han picat pedra a través del Servei Històric dels Mossos. El sots inspector Fèlix González i els caporals David Hidalgo i Jesús Moreno es mostraven satisfets aquest migdia a la comissaria de Sant Andreu on s’ha ubicat la instal·lació. Porten molt anys picant pedra, sense apenes pressupost, buscant documents i elements i fins i tot, furgant en arxius i subhastes per trobar material. El resultat és un museu rigorós però entretingut, interessant, fet amb picardia i que satisfà la curiositat a més d’amagar algun secret al visitant perquè si s’hi fixa trobarà ben camuflats petits secrets de la història contemporània.

 

El Museu tindrà, amb reserva prèvia, entrada lliure per a la tota la ciutadania. De fet, ara Interior estudia com començar a fer un projecte museístic per dotar amb més pressupost i aproximar-lo a d’altres exposicions de policies col·legues d’arreu d’Europa. El museu compta amb quadres, uniformes, fotografies i documents relacionats amb la història del Cos de Mossos d´Esquadra des dels seus orígens. Un total de 3.000 peces històriques, entre elles un uniforme de mosso d´esquadra de finals dels anys 1920, una jaqueta de sergent del període de la Generalitat Republicana (1931-1939), i per últim una jaqueta de mosso d´esquadra del període històric de les Esquadres de Barcelona de finals del segle XIX.

 

Pel que fa a les representacions pictòriques, destaca un  quadre Carlos Vázquez Úbeda de 1909, que retrata una parella de mossos d'esquadra, així com diverses làmines i postals d’època. També s’hi exposen les diferents plaques credencials que ha tingut el Cos de Mossos d´Esquadra al llarg de la seva història i plaques de reconeixement a l´activitat policial desenvolupada entre les que hi destaca l’atorgada pel Banc de França de l´any 1892 en agraïment per la desarticulació d’una banda de falsificació de moneda.

 

Així mateix, s´ha creat un fons fotogràfic composat per fotografies històriques del Cos de Mossos d´Esquadra des de finals del segle XIX als anys 1980. També existeix un fons documental que abasta des de principis del segle XVIII fins als anys 1980-1990. Amb un total aproximat de 20.000 documents de diferents èpoques. Entre els quals destaquem documentació original de les primeres esquadres del segle XVIII i documentació de les Esquadres de Catalunya dels anys 1931-1936.

 

En l’exposició, explicada amb brevetat a través de llegendes clares i molt policials, s’hi troben fotografies de quan els Mossos circulaven amb Harley Davison, caixes de munició i documents previs als fets d’Octubre de 1934 així com peces d’armament amb què el cos d’ha dotat al llarg de la seva història. La gràcia del Museu, a més de la col·lecció exposada i l’arxiu, són els membres del Serve Històric capaços de cosir tota una història a través d’un document o d’una làmina trobada en algun llibre incunable d’història militar. Les explicacions i les glosses apassionades ( i acadèmiques) dels responsables del Museu atorguen al cos una pàtina d’entitat majúscula que, en els temps que corren, poden ser un bon bàlsam per a la policia. El Museu reivindica la història dels Mossos i la seva adaptació a la modernitat.

Els sots inspector González mostra l'exposició al conseller Buch i al director general de la Policia Pere Ferrer

ballesteros

 

El Grup del Servei Històric

 

El Grup del Servei Històric dels Mossos d’Esquadra va crear-se el 2012 per organitzar l’exposició commemorativa del 80è aniversari de la publicació del Decret de desplegament del Cos de Mossos d´Esquadra. En aquell moment el Grup ja tenia com a encàrrec la creació del nucli de la Col·lecció-Museu dels Mossos d´Esquadra que avui s’ha presentat.

El grup s’encarrega de catalogar, custodiar i conservar el fons i les donacions així com de donar a conèixer la història del cos amb propostes de divulgació i la participació a esdeveniments relacionats. Al llarg del 2019 ha realitzat tres exposicions temàtiques amb més de 70.000 visitants i 42 recreacions històriques que han estat visitades per més de 265.000 persones.

 

Comentaris