El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Mohamed Houli va implicar en la cèl·lula de Barcelona i Cambrils un jove que no és ni mort ni detingut
  • CA

 

Mohamed Houli, que va resultar ferit al xalet d’Alcanar (Tarragona) on els terroristes de Barcelona i Cambrils preparaven presumptament explosius i que va volar el 16 d’agost de 2017, poques hores abans dels atacs, va implicar en la cèl·lula terrorista un jove que no seria entre els morts ni entre els detinguts. La dada va ser aportada l’11 de setembre de 2017 a la presó de Valdemoro pel detingut, que va voler realitzar una confessió ampliatòria gairebé un mes després dels fets, aconsellat pels seus pares. Durant una entrevista amb els agents, que figura als papers del sumari, Mohamed Houli assenyala que el dia que va anar a vendre or amb Youssef Alláa -que va morir en l’explosió d’Alcanar-, no sap si va anar-hi el mateix dia de l’explosió o la vigília, va veure pel retrovisor “un noi jove” que anava en direcció a la finca. “Vaig mirar pel retrovisor i vaig veure que l’imam -Abdelbaki Es Satty, mort igualment en explotar el material explosiu al xalet i presumpte capitost de la cèl·lula- havia sortit de la casa i que s’ajuntava amb aquest noi“, del que va afegir que era prim, portava una samarreta del FC Barcelona i xancletes i tindria uns vint anys i escaig, una altura d’1,78 metres i el cabell rapat pels costats i aixecat pel centre. “I jo li vaig dir a Youssef: ‘Mira aquest noi, s’ha parat a parlar amb l’imam’, i em va contestar: ‘Sí, aquest noi és un dels nostres, però les coses a poc a poc’. Quan tornem, dues o tres hores després, aquesta persona ja no era al xalet”, s’assenyala en l’informe elevat a l’instructor del cas a l’Audiència Nacional, Fernando Andreu.

 

 

En el sumari de la causa, dos testimonis van apuntar als Mossos d’Esquadra que el mateix matí dels atemptats havien vist Younes Abouyaaqoub -autor dels atropellaments a les Rambles- arribar a una cafeteria de Ripoll en una furgoneta blanca per recollir un altre membre del grup, Mohamed Hichamy -un dels cinc abatuts a Cambrils- , i que anaven acompanyats per una tercera persona fins al moment desconeguda per als investigadors. Es tractaria d’un home d’uns 40 anys, de “cabell curt canós”, que uns anys enrere va treballar de “fruiter al mercat que muntaven prop de correus”. Un familiar de dos dels terroristes, els germans Oukabir, també es va referir a aquest home en una declaració assenyalant que després de l’episodi de la furgoneta “ningú més” l’ha tornat a veure per Ripoll després dels atemptats. D’altra banda, un veí del carrer Raval de Sant Pere de Ripoll, on els investigadors van realitzar entrades i escorcolls i es van trobar restes de l’explosiu conegut com a ‘mare de Satan’, va afirmar que havia vist un “home canós” que hauria acompanyat l’imam Es Satty en unes reunions fetes “mesos abans” dels atacs.

 

Pel que fa a la declaració ampliatòria de Houli, aquest aporta als agents dades sobre converses que va escoltar dels seus companys morts, com la mantinguda per Abouyaaquoub, Aalla i un altre dels abatuts pels Mossos, Omar Hychami, que van dir: “Ja veuràs quan l’imam baixi el que guarda als forats a la muntanya”. El pres pensa que es referien a armes o explosius, però no n’està segur. Els seus companys, ara tots morts, també haurien comentat que no es trobaven sols, i que Es Satty coneixia un altre imam que tenia un altre grup de 8 o 9 persones a França que tenien pensat entrar a Espanya per Andorra i atemptar a Lloret de Mar (Girona). Els terroristes també parlaven de dos homes que “es movien molt amb l’imam” Es Satty, que feien viatges a França i a Bèlgica i “eren els que manaven per ell, eren gent de diners” i ajudarien la cèl·lula, dels quals Houli no sabia res. En aquesta declaració a la presó Houli va confirmar que el principal objectiu del seu grup era la Sagrada Família de Barcelona i que a la casa hi havia uns cinquanta sacs d’uns tres a cinc quilograms d’explosiu ficats en fundes de coixí, que omplien amb gots de plàstic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa