La jutge apunta que l’explosió d’Iqoxe podria suposar delictes d’homicidi imprudent

El jutjat d'instrucció 1 de Tarragona aixeca el secret d'actuacions i obre dues peces més degut a la complexitat del cas

El jutjat d’instrucció 1 de Tarragona ha aixecat el secret de les actuacions de les diligències obertes per l’explosió a Iqoxe el passat 14 de gener. Sis mesos després del greu accident que va causar la mort de tres persones i vuit ferits de diversa consideració, la jutge conclou, de forma provisional, que es podria haver comès imprudència greu amb resultat de mort, lesions, danys i delictes contra el dret dels treballadors. La causa, que es troba en plena investigació, s’ha dividit amb tres parts per la seva complexitat. Els investigats, tant en la peça principal com en les dues separades, són l'empresa Iqoxe com a persona jurídica i dues persones físiques. També es troben personades dotze acusacions particulars i tres acusacions populars.

La peça principal té per objecte la investigació de l’explosió i de les actuacions posteriors que es van produir. De les diligències i investigacions dutes a terme fins ara, s’investiga tant el funcionament del reactor que va explotar, com les “deficiències detectades en la seguretat -com el silenciament i escassa visibilitat del sistema d’alarmes-, la insuficiència del personal de vigilància del procés de fabricació, les condicions de seguretat laborals i defectes en el manteniment d’instal·lacions i maquinària”.

Basant-se en les primeres investigacions, la jutgessa remarca, en la seva interlocutòria, que a Iqoxe es donava una “política empresarial d’augment de la producció i reducció de costos, del que resulta indiciàriament un deficient manteniment de les instal·lacions i l’exercici de l’activitat sense les degudes condicions de seguretat laboral i industrial exigibles a aquest tipus d’empres químiques i amb un insuficient número de treballadors per fer el procés productiu amb les degudes garanties de seguretat”.

La jutgessa recull que “sobre les 14.30h es va incorporar l’operador del torn de tarda qui va realitzar una maniobra de 'bypass’ per facilitar l’entrada d’òxid d’etilè al reactor. Aquesta operació suposava una desactivació, com a mínim parcial, del sistema de seguretat del reactor, i era habitual en els processos productius que es feien en aquest reactor U-3100, un extrem que està sent investigat”.

En la interlocutòria també es destaca que en la mateixa tarda de l’explosió es va detectar una fuga en una de les bombes del reactor -la bomba P-3132-, “la qual tenia problemes antecedents per pèrdues de matèria prima”. La jutgessa posa èmfasi en el fet que “en detectar-se la fuga, va haver-hi una reunió dels responsables de la planta que van acordar, no obstant, continuar el procés de producció”.

La jutgessa recorda que l’explosió del reactor es va produir a les 18:37h, que va ser de “gran virulència” -expulsant peces de metall, una de les quals va impactar contra un edifici de Torreforta i va causar la mort d’un veí- i que, a més dels “gravíssims resultats” derivats d’aquesta explosió -tres morts, vuit ferits i múltiples danys materials-, es va produir una situació de “greu risc potencial per a les persones”.

La proximitat amb altres químiques suposaven un “risc d’efecte dominó”, apunta en la interlocutòria. La jutgessa també qüestiona la gestió de l’emergència i considera que el risc es va agreujar a conseqüència del retard en la intervenció a la zona de l’explosió, “per causes que estan sent investigades”.

En aquesta línia, el jutjat vol aclarir si les mesures de protecció de la població adoptades van ser les adequades a les circumstàncies de risc que hi havia, “apreciant-se incidiàriament que no van sonar les alarmes ni el sistema d’avisos, que va haver-hi falta d’informació a la població en general i que únicament es va indicar que calia procedir a un confinament preventiu en cas de núvol tòxic”. “Estan sent investigats els possibles efectes de funcionament dels plans de protecció interior i exterior aplicables a l’accident”, avança la jutgessa.

Les dues peces separades: autoritzacions per incrementar la producció i vessaments al mar

Les altres dues peces separades s’obren per fets que no tenen a veure directament amb l’explosió però de la instrucció i dels resultats obtinguts fins al moment se’ns desprenen altres fets delictius. La primera peça separada investiga les actuacions empresarials i administratives en relació a les autoritzacions i llicències per alguns dels seus reactors que van comportar un increment significatiu de la capacitat de producció de l’empresa. De l’investigat fins ara es podria estar parlant, de forma provisional, d’un delicte relacionat amb els estralls.

La segona peça separada investigaria delictes relacionats amb el medi ambient al desprendre’s, fins al moment, que es realitzava una actuació negligent al fer vessaments directes al mar perquè la depuradora no tenia capacitat suficient per tractar la gran quantitat de residus que produïa la fàbrica.

La investigació està oberta i, segons informen fonts judicials, es treballa de forma molt exhaustiva tant a nivell policial com judicial. Això comporta que encara no es disposi d’atestat complert de la investigació i que els resultats, en aquests moments, siguin provisionals. Serà l’avançament de la investigació la que fixarà la relació de delictes que puguin imputar-se a qui apareguin com investigats, que en aquest moment són, de forma provisional: l’empresa Iqoxe com a persona jurídica i dues persones físiques.

 
 

Comentaris