El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La inspiració internacional del comissari Sallent
  • CA

El passat 28 de juliol, el conseller d’Interior, Miquel Buch, el director general de la Policia, Pere Ferrer, i el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, presentaven el nou model d’estructura de la Policia de la Generalitat. Una nova arquitectura que modificava des de la Prefectura fins el model d’ordre públic, així com afegia noves àrees especialitzades en ciberintel·ligència o aprofundia en la tecnificació de la investigació criminal i la policia científica.

La nova organització policial va ser un encàrrec de la cúpula d’Interior al comissari en cap quan va ser nomenat ara fa poc més d’un any. De fet, com a cap de la Prefectura n’ha variat fins i tot el nom i s’ha transformat en la Direcció Operativa de la Policia (DOP). Però la reforma no és un experiment a cegues. Ans al contrari. Bé ho saben els que han ajudat al comissari a dissenyar-ne la transformació. Sallent ha buscat referents internacionals en diferents models policials que dins el món de la seguretat han reeixit com eficaços aportant un nou enfocament tant d’ordre públic com d’investigació.

Fonts de la nova DOP asseguren a El Món que els Mossos beuen del nou model policial d’Scotland Yard, la policia britànica, així com del model de la policia alemanya, sueca i holandesa. De fet, no és la primera vegada que s’apliquen referents internacionals en el model policial català. Com exemple, la immersió que l’intendent Xavier Pastor, ara cap de la BRIMO, va fer a Suècia per crear l’exitosa Àrea de Mediació (AME). Una unitat policial per prevenir aldarulls públics i que és referent internacional, llevat a l’Estat espanyol que com es va constatar al judici del procés al Tribunal Suprem, no acabaven d’entendre la seva funció ni escomesa. Ara aquesta àrea també serà vitaminada apostant per l’experiència sueca perquè, a diferència de la mediació alemanya, “permetia ser més autònoms respecte la intervenció d’ordre públic”. De fet, amb Suècia els Mossos també han treballat amb criteris d’igualtat de gènere.

Sallent ha volgut implantar el model alemany en la implantació territorial”, expliquen des d’Egara, el Complex Central dels Mossos. El model alemany és un model de “màxima descentralització policial”.  La policia alemanya també és el model d’una de les joies de la corona de la reforma, la Unitat Central d’Informació d’Ordre Públic (UCIOP). Tot i que ja era una unitat existent, Sallent l’ha reforçada amb més efectius i més capacitat tècnica per fer intervencions més quirúrgiques en ordre públic, identificacions més concretes i detencions més eficaces durant i després dels aldarulls. De fet, serà la unitat d’intel·ligència d’un dels serveis més delicats de la policia catalana, l’ordre públic, amb la BRIMO i ARRO com a peces operatives a través de la “Divisió d’Intervenció”.

Per altra banda, Scotland Yard, o MET, -la policia britànica-, és el model pels Mossos en “relació a la comunitat i la incorporació de la tecnologia”. Així la nova Comissaria General de Tecnologies de la Informació , l’Àrea Tic de la Comissaria General d’Informació o la flamant Divisió Tècnica d’Investigació de la Comissaria General d’Investigació Criminal tenen la matriu britànica i algun element de la policia holandesa. També els Mossos adopten el model del Regne Unit de la Comissaria General de Mobilitat, sobretot pel que fa a les noves divisions ferroviàries i marítimes, seguint el camí de la policia del transport que ha funcionat al Metro.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa