Greu explosió en una petroquímica de Tarragona

La deflagració deixa almenys un mort, vuit ferits i una persona desapareguda

Una greu explosió en un complex petroquímic de Tarragona ha tingut lloc aquest dimarts a tres quarts de set de la tarda. L’explosió ha estat tan gran que s’ha escoltat en municipis propers al polígon sud de la ciutat. Ha causat flames de grans dimensions. De moment, se’n desconeixen les causes, però sí algunes conseqüències: lamentablement, la deflagració ha deixat un mort, una persona desapareguda i vuit ferits, dels quals un està en estat crític i un altre en estat molt greu.

La mort s’ha produït d’una manera indirecta a l’explosió, però els Bombers sospiten que n’hauria estat conseqüència. A causa de la deflagració, l’ona expansiva ha provocat que una casa s’esfondrés i un home morís en caure-li a sobre el seu sostre.

L’explosió s’ha produït concretament a l’empresa IQOXE, que tracta òxid etilè, un producte que no és tòxic però sí molt inflamable. És per aquest motiu que les alarmes no han sonat a la zona, ja que no hi havia risc de toxicitat pel tipus de producte que tracten. No obstant, sí que poca estona abans que es produís la deflagració Protecció Civil ha activat de manera preventiva el pla d’emergències per risc químic, Plaseqcat. Això ha implicat que els veïns propers al municipi de la Canonja, on s’ubica l’empresa IQOXE, s’hagin hagut de confinar tancant les portes i finestres dels seus habitatges.

 

Almenys vint dotacions dels Bombers treballen des de fa hores en l’extinsió del foc, tot i que tractant-se de productes químics, ja han informat que de moment han de deixar que acabi de cremar tot, de manera que el foc no tingui més combustible. El cap d'emergències de la regió de Tarragona, Albert Ventosa, ha indicat que la situació a la indústria de la Canonja és "estable" però no està "controlada". Deixar cremar "és l'estratègia més segura per mantenir l'entorn fora dels límits d'explosivitat", ha concretat.

 

Torra, Aragonès, Buch i Vergés, al lloc dels fets

Fins a la zona s’hi han desplaçat el president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, el Conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés; a banda d’altres autoritats de la demarcació.

Torra ha demanat calma a la ciutadania al no estar-se cremant elements tòxics i ha promès que les institucions i els professionals públics estan fent tot el possible per millorar la situació. Per altra banda, però en el mateix sentit, s’ha pronunciat Buch, que ha insistit que ja no hi ha perill per a la població després de l’explosió. Tothom ha traslladat el seu condol a les famílies i amistats de la persona morta i els ferits, així com mostrar la seva preocupació per la persona desapareguda.

 

Comentaris