Les Forces Especials dels Mossos, sense munició

Interior compra a córrer-cuita armament pel Grup Especial d’Intervenció

Sense bales pel Grup Especial d’Intervenció dels Mossos, la unitat d’elit de la policia catalana. Una situació que ha obligat al departament d’Interior a encetar el procediment urgent per la compra de munició especial per a les seves “intervencions tàctiques” així com de les “pràctiques perceptives”. El departament es gastarà 1.302.000 en diferents lots de munició per l’armament específic d’aquesta unitat.

 

A dia d’avui, la Policia ja no disposa de l’estoc de munició necessari per fer front a les pràctiques de tir d’entrenament de l’Àrea del Grup Especial d’Intervenció”, assegura la Memòria Justificativa de la compra. “Així mateix, no disposa d’un estoc de munició suficient per poder substituir la munició de servei que es vagi utilitzant a les pràctiques de ir que estan programades regularment per a aquests efectius”, afegeix la Memòria.

 

 

Una manca que ve de lluny

 

La manca de munició d’arrossega des del 2016 però ara es fa insostenible. Concretament, el 2016 es va publicar un concurs per a l’adquisició de 200.000 cartutxos Aquesta licitació va quedar deserta per manca d’homologacions de la munició. Així doncs, lels Mossos van h aver de  treballar amb la munició d’estoc.

 

L’any 2017, la situació d’escassetat es va incrementar per haver de subministrar a d’altres unitats especialitzades en seguretat pública. Així, per tal de donar operativitat a les Àrees Regionals de Suport Operatiu (ARRO) i a l’Àrea de Brigada Mòbil (BRIMO), “en cas d’haver de desenvolupar funcions de contenció en possibles atemptats gihadistes, es va incrementar la dotació del GEI amb fusells d’assalt del calibre 5.56 mm, que permeten contenir l’enfrontament amb terroristes o tenir la capacitat operativa d’intentar una neutralització precipitada”. La incorporació d’aquests fusells d’assalt va suposar que, pràcticament, un de cada tres equips (furgonetes), disposin avui dia de fusell d’assalt del calibre 5.56 mm.

 

Com a conseqüència doncs de la necessitat de treballar amb la munició d’estoc i tenint en compte també l’increment d’armament, el departament va tornar a fer una licitació de munició . En aquest expedient, però només es va fer “l’adquisició mínima indispensable per garantir l’execució de les pràctiques de tir i l’operativitat dels mossos d’esquadra, però sense generar un excedent per a estoc”. “És necessari doncs, adquirir munició específica que permeti, treballar l’AGEI en totes les circumstàncies possibles així com fer les pràctiques preceptives”, assevera la Memòria del contracte de subministrament.

 

 

 

Deu lots i diversa munició

 

Segons Interior, la compra s’ha hagut de dividir en deu lots per la “diversitat de munició a adquirir”. En aquest sentit, recorden que “no hi ha al mercat una munició genèrica per a tots els serveis, ja que cada munició està dissenyada específicament per aconseguir uns resultats concrets”. El llistat és ampli i de diversos calibres. En la comanda hi ha munició subsònica, frangible, detonadora, perfora vidres, expansiva o detonadors. També s’hi compta material explosiu per obertura de portes, gas, fumigen, llum i so, perdigons i les “less letal” pel combat cos a cos. En total, Més de 643.000 elements de munició que aniran cap al Santa Bàrbara del complex Egara.

El document d'Interior on admet que no hi ha munició per assegurar les intervencions del GEI

El document d'Interior on admet que no hi ha munició per assegurar les intervencions del GEI Quico Sallés

 

 

Comentaris