Els Mossos han obert 100 expedients al dia per la llei Mordassa des de l’1-O

La majoria de les sancions són per “manca de respecte” a la policia

 

Una manifestant en el moment de ser immobilitzada per la policia en els aldarulls per la protesta contra l'acte de Vox

Una manifestant en el moment de ser immobilitzada per la policia en els aldarulls per la protesta contra l'acte de Vox

54.858. Aquest és el nombre d’expedients sancionadors incoats entre el Primer d’Octubre de 2017 i el 10 d’abril de 2019 per infraccions contemplades a Llei Mordassa. Una llei,  4/2015 de 30 de març de protecció de la seguretat ciutadana,  polèmica i prolífica, creada per Jorge Fernández Díaz en la seva etapa de ministre de l’Interior i  que l’esquerra promet en retirar, però que no només està vigent sinó que, a més, s’aplica amb generositat. Són gairebé 100 expedients incoats al dia.

 

Segons un informe del departament d’Interior, lliurat a la diputada de la CUP, Maria Sirvent,  i al que ha tingut accés El Món, i en el que es concreten només algun tipus d’infraccions, la major part dels expedients són per atacs als agents de l’autoritat. Concretament, el departament de Miquel Buch, certifica en 4.468 expedients oberts per faltes contemplades a l’article 37.4 de la llei. És a dir, més de vuit expedients al dia per “falta de respecte i consideració el destinatari sigui un membre de les Forces i Cossos de Seguretat en l'exercici de les seves funcions de protecció de la seguretat, quan aquestes conductes no siguin constitutives d'infracció penal”.

mordassa

La resposta parlamentària de Buch a Sirvent Quico Sallés

 

 

La xifra és notablement inferior pel que fa als expedients contemplats en l’article 37.13 de la mateixa Llei. Així, per “danys o el deslluïment de béns mobles o immobles d'ús o servei públic, així com de béns mobles o immobles privats a la via pública, quan no constitueixin infracció penal”, els Mossos van incoar 453 expedients. En el mateix període, Interior va obrir 103 causes administratives de caràcter greu perCausar desordres en les vies, espais o establiments públics, o obstaculitzar la via pública amb mobiliari urbà, vehicles, contenidors, pneumàtics o altres objectes, quan en tots dos casos es ocasioni una alteració greu de la seguretat ciutadana”. Una infracció greu regulada a l’article 36.3 de la Llei. També va incoar 68 causes per la celebració de reunions en lloc de trànsit públic o de manifestacions. Unes sancions previstes a l’article 37.1 de la Llei. Expedients que poden repercutir entre 100 euros i els 30.000 euros de multa.

 

Aquesta Llei va aixecar forta polseguera perquè s'interpreta com una eina que retalla drets d'expressió i manifestació i atorga una pàtina d'immunitat als cossos i forces de seguretat. No és la primera vegada que Interior ha de donar explicacions parlamentàries per la seva aplicació. El gener d’enguany, i també a preguntes de Sirvent, Interior va reconèixer que els Mossos havien obert 16.093 expedients sancionador entre el 17 de gener de 2018 -data d'obertura de la legislatura- fins el 26 d'octubre de 2018.

 

 

Comentaris (11)
LSO Fa 5 mesos
Y el Govern sin decir nada, aceptando toda esta represión, por lo menos que lo denuncie, y que digan que ellos están atados de pies y manos, pero callarse es ser complice de esta porquería, los Mossos son igual de basura que el resto de policias españoles, como me alegro no haber tenido un hijo que pertenezca a esta chusma represora, que vergüenza para unos padres decentes, tener hijos así de mal nacidos.
Otro nuevo ostiazo. Fa 5 mesos
Los miserables golpistas, creían que tenían barra libre.
Gatvell Fa 5 mesos
El respecte, es guanya, no s'imposa a base de sancions. Si et cal amenaçar i castigar, no és respecte, és temor. I el temor genera desconfiança i odi. Si els Mossos volen que els respectin a base de sancions, van malament. Em sembla que s'han imposat les tendències més autoritàries dins del cos. No només entre els caps. Quan tots els sindicats van sortir a defensar agents torturadors ja es va veure per on anaven. Un policia torturador és escòria, però els seus companys en feien herois
remigio III Fa 5 mesos
Aquest és un moviment dels "estats" contra els ciutadans. Jo diria que est molt clar. La societat hem creat un monstre que ara ens esclavitza, extorsiona i emmordassa. Ja no hi ha diferència entre Rússia, La Xina o Corea del Nord. Entre Al kaeda i Trump. Tots som iguals, enfront de la llei de les bombes, terrorisme i legalitats esdevingudes de genocidis.
MANEL Fa 5 mesos
Per això si tenen recursos, per controlar la autentica delinquencia de Barcelona no, aneu a la merda, desgraciats
Edgar Fa 5 mesos
La llei mordassa és la que el PSOE/PSC deian de modificar. I ara? Ells mai no parlen de la llei, ja els va bé. A veure si els votants us adoneu d'això.
Lisa Fa 5 mesos
O sigui quan passem per el costat de un poli, millor no.mirar-lo, no fos cas que detectés una mala mirada...quin fàstic, a qualsevol garrulo li donen una placa i un uniforme i es creu el rei del mambo.
lomik Fa 5 mesos
diuen que els has insultat, la seva paraula contra la teva i a pringar
LLEIDA Fa 5 mesos
Mossos sou forces d'ocupació tb? . Conseller Buch ,vostè és aquell de l'ami? O era un infiltrat a l'ami
Rocacorba Fa 5 mesos
No cal recordar, que el Cos de Mossos d'Esquadra, es la policia de CATALUNYA. No en tenim cap mes, llevat de les policies locals o guardies urbans. No se si encara , els comandaments eran o son, oficials o sub-oficials dels militars, P. N. ñola, o G. C. ñola. Dien que això en ha fet molt de mal al Cos. Conseller Miquel Buch, ho està amb nosaltres o contra naltros. Vosté decideix.
Clara Fa 5 mesos
Ja estem a l.alçade de Rusia Turquia i Corea del Nord mentres no marxem del Borbó i del franquisme ,cada dia pitjor