El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos detenen sis persones que es feien passar per policies per robar a turistes a Barcelona
  • CA

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal que es dedicava a cometre robatoris amb intimidació a turistes a Barcelona fent-se passar per policies. Hi ha sis detinguts d’entre 34 i 59 anys i de nacionalitat romanesa, que se’ls considera autors dels delictes d’usurpació de funcions públiques, robatori amb intimidació, furt i pertinença a grup criminal. Els lladres buscaven víctimes als districtes de la capital catalana amb més punts d’interès turístic i s’identificaven com a policies amb credencials falses per robar-los diners i targetes de crèdit. Els detinguts tenen antecedents per fets similars a tot Europa i un d’ells els acumula en deu països europeus diferents.

A principis d’aquest 2017 els Mossos van saber que a Barcelona diversos turistes havien estat víctimes de furts o robatoris amb intimidació per part de falsos policies. Davant d’aquests fets, els Mossos va iniciar una investigació per identificar i localitzar els lladres que es feien passar per policies. Els investigadors van constatar que eren membres d’un grup que s’havia establert a Barcelona i que s’havia especialitzat en robar a turistes per aquest mètode.
 

Els autors dels delictes sempre actuaven seguint un mateix ‘modus operandi‘. Es desplaçaven en vehicles de lloguer en grups de tres o quatre persones a diferents zones turístiques de la ciutat principalment dels districtes de l’Eixample, Ciutat Vella, Sant Martí i Les Corts. Un cop havien seleccionat la víctima, s’hi apropaven i s’acreditaven com a policies amb una credencial o carnet policial falsos. Aleshores buscaven qualsevol pretext per dur a terme una suposada identificació i escorcollar-los. L’objectiu era aprofitar un moment de distracció i sostreure’ls diners o targetes de crèdit amb les quals treien diners posteriorment després d’obtenir el PIN.

Els lladres tenien diversos antecedents per fets similars a Catalunya i a diversos països d’Europa. Un d’ells acumula antecedents en deu països diferents, concretament a Alemanya, , Dinamarca, Àustria, Finlàndia, Bèlgica, Romania, Itàlia, Holanda, República Txeca i França. El passat 11 de juliol es va establir un dispositiu que va permetre detenir els cinc membres del grup. Tres van ser detinguts a Terrassa quan es dirigien a Barcelona en un vehicle de lloguer per dur a terme nous robatoris. Hores més tard els agents van detenir –també a Barcelona- un altre integrant de la banda i la seva parella sentimental, que s’encarregava de la logística i el lloguer dels vehicles.
 

Els cinc detinguts van passar a disposició judicial el dia 13 de juliol. El mateix dia es van realitzar onze rodes de reconeixement judicials per poder fer-les algunes de les víctimes van venir voluntàriament des dels seus països d’origen, des del Marroc, Filipines i Ucraïna. En tots els casos els afectats van reconèixer els detinguts com els autors dels robatoris. El jutge va decretar llibertat amb càrrecs per a tots ells. En el marc de la investigació, aquest dimarts es va detenir un sisè membre del grup que passarà en disposició judicial en el pròximes hores. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa