El Parlament assetja la poderosa Divisió d’Afers Interns dels Mossos

Una moció sobre la policia catalana de Cs obligarà a presentar un informe a la cambra dels expedients oberts

La DAI, la temuda Divisió d’Afers dels Mossos d’Esquadra, la policia de la policia, també tindrà control parlamentari. Així es desprèn de la moció aprovada al Parlament i instada per Ciutadans sobre les forces i cossos de seguretat a Catalunya.Concretament, Interior haurà de presentar un informe dels expedients sancionadors oberts per aquesta divisió en els darrers 10 anys. Aquesta nova obligació  va ser aprovada amb els vots a favor de Cs, PSC, els Comuns i la CUP, amb el vot en contra de JxCAT i ERC i les 4 abstencions del PP.

 

Aquest nou control, suposa que l’informe s’ha de registrar en seu parlamentària “assegurant degudament l’anonimat”. El seu contingut han de ser els “expedients disciplinaris tramitats a funcionaris del cos de Mossos els darrers deu anys”. Un termini temporal pensat per esbrinar si es va fer algun examen intern als policies que van actuar durant el setge al Parlament o el 15M. El dossier també haurà de contenir les “causes objectives” que han donat lloc a la instrucció i a les sancions disciplinàries imposades”. Aquest informe s’haurà de presentar en 60 dies, és a dir, només començar el nou curs parlamentari.

 

Aquest canvi suposa un canvi de rumb en aquesta divisió importantíssim. Fins ara, l’organigrama del Cos establia molt clarament que la DAI penjava directament de la Direcció General de la Policia. De fet, la DAI tenia carta blanca per accedir a tots els documents, unitats i magatzems de la policia llevat d’alguna Unitat Específica d’Informació i Intel·ligència per la que requeria una autorització expressa. La DAI no estava sotmesa a l’estructura de comandament operativa del cos, com per altra banda, és habitual en les policies occidentals.

 

 

 

Canvis en la instrucció

 

 

Però aquesta no és l’única novetat que el Parlament ha introduït pel control de la DAI. La mateixa majoria, afegint el vot afirmatiu del PP, obligarà al Govern a “introduir canvis” en la normativa del règim disciplinari dels Mossos per tal d’assegurar que “totes les actuacions dutes a terme en el període d’informació reservada dins la fase inicial de tota investigació s’incorporin a l’expedient sancionador incoat”. Un protocol que fins ara no existia.

 

Així mateix, per esvaïr la foscor amb què sovint els funcionaris veuen l’actuació de la DAI, la mateixa majoria insta al Govern a “garantir que en tota comunicació de la DAI amb l’agent quedi constància expressa de qui n’és l’autor i que es diferenciï  al tràmit d’informació reservada la condició de testimoni o d’investigat de l’agent que és citat a declarar”. Una exigència dels sindicats i de les plataformes laborals dels Mossos. També s’afegeix que en el cas de l’agent citat no es podran utilitzar les seves manifestacions per anar-hi en contra a no se que les ratifiqui voluntàriament davant l’òrgan d’instrucció.

 

Comentaris (5)
SS iudadaÑos Fa 6 mesos
Perdoneu la expressió però , aquests de cs ens arribaran a tocar allò que no sona ? Totes less denúncies que han posat (unes quantes) i no han prosperat , no tenen cap repercussió contra el denunciant ?
Xavier Fa 6 mesos
El mateix article ho diu. És la mateixa estructura q la resta de policies. Si ho demanen pels Mossos q tb ho demanin per Policia Nacional i Guardia Civil. A més el PSC-PSOE tb s'hi ha apuntat, doncs q tb ho demanin pels cossos estatals, ara q governen. Curiosament els q han tingut una mica de coherència els del PP q s'han abstingut.
Anton Fa 6 mesos
La DAI. no es pot veure vigilada i confortada pels polítics S hauria de vigilar entre la mateixa policia
Això es un joc d'ous, ja ningú recorda las porres...i em perdut la dignitat i la vergonya..... Fa 6 mesos
Estem en uns temps molt convulsos, ERC fen pactes amb PSC-155 en el ajuntaments, PDeCat fen pacte i regalan la Diputació de Barcelona al PSC-155, i la CUP votan amb Ciudadanos i PSC.....aberració total.
Jo Fa 6 mesos
Qualsevol cosa que es faci a iniciativa de Ciudadanos no pot ser bona.