Detinguts dos imams a Eivissa per enaltiment i adoctrinament per a Estat Islàmic

La Guàrdia Civil ha detingut dues persones de nacionalitat marroquina a Eivissa per les seves presumptes tasques de suport al grup gihadista Estat Islàmic, agregant que tots dos eren imants de la mesquita Al Fath. Al seu comunicat, el ministeri de l'Interior ha afirmat que els detinguts són considerats "presumptes autors dels delictes d'enaltiment, apologia i adoctrinament".

Els detinguts, residents a Sant Antoni de Portmany, han estat identificats com a A.E.M. i J.R., de 31 i 35 anys, respectivament. El ministeri ha detallat que els detinguts usaven aquesta posició per "exercir la seva influència entre els integrants de la comunitat musulmana de l'illa". Així, ha afegit que "han expressat de manera pública i reiterada a través dels seus perfils a xarxes socials el seu suport exprés al grup terrorista Daesh, als seus procediments i a l'ideari salafista-gihadista".

 

"Tots dos van començar a incrementar la seva activitat a Internet i xarxes socials el 2012, coincidint amb el fenomen de les primaveres àrabs i l'èxode massiu de combatents estrangers per integrar-se a les files del grup terrorista Daesh a Síria i Iraq", ha apuntat. En aquest sentit, ha assegurat que A.E.M. va utilitzar el seu perfil a la xarxa social Facebook "com a plataforma per difondre propaganda del Daesh, el mateix que utilitzava per fer gestions pròpies de la comunitat islàmica que dirigia".

"A més, des d'aquest perfil, mostrava públicament el seu suport al grup terrorista, facilitant l'accés a productes mediàtics del Daesh, com vídeos i enllaços a diverses publicacions", ha afegit. El ministeri de l'Interior ha recalcat que "els detinguts afavorien l'adhesió dels seus fidels a l'ideari salafista radical, fomentant sentiments d'odi, segregació i fins i tot la violència contra aquells als quals denominen 'enemics de l'islam'.

 

"Alhora, no dubtaven a exalçar l'actitud d'aquells musulmans que han decidit viatjar a diferents escenaris de conflicte per a 'fer la gihad' incorporant-se a les files del Daesh", ha afegit. El ministeri ha indicat que "un dels aspectes que més ha preocupat als investigadors ha estat la influència que els dos individus tenien sobre els integrants de la comunitat islàmica de l'illa, destacant com especialment greu, l'àmbit dels menors que assisteixen a les classes impartides per ells mateixos en la mesquita".

 

 

D'altra banda, ha xifrat en 156 els presumptes gihadistes detinguts a Espanya des que el 2015 es va elevar a 4 el nivell d'alerta antiterrorista. L'operació ha estat portada a terme per la Direcció d'Informació de la Guàrdia Civil al costat d'unitats de la Comandància d'Illes Balears i en col·laboració amb la Direcció General de la Vigilància del Territori (DGST) del Marroc.

 

"Com ha estat habitual en aquest tipus d'operacions, l'intercanvi d'informació amb la DGST marroquí ha estat determinant per a la culminació d'aquesta operació contra les activitats desenvolupades a favor del Daesh i altres grups terroristes en territori espanyol", ha reconegut. "Els responsables de la investigació centren ara els seus esforços en analitzar la documentació i dades extretes de diversos dispositius electrònics, per aclarir les possibles connexions dels detinguts amb altres elements radicals", ha dit.

 

Comentaris