Continua el neguit per un foc “dinàmic” que es resisteix

Els Bombers confien en la seva estratègia però avisen que divendres no estabilitzaran l'incendi

El primer gran incendi de l’any ha inaugurat l’estiu. Era previsible. La combinació era perfecta. Temperatura extrema, humitat baixíssima, vent i combustible, molt combustible per la manca de pluges. I si amb tot això no n’hi hagués prou, una orografia rebregada i punyetera que dissenya la Ribera d’Ebre i el sud de les Garrigues. De moment, 5.850 hectàrees cremades en un foc amb una llengua de catorze quilòmetres, poc més de 50.000 hectàrees de perímetre.

Els serveis d’extinció continuaran treballant tota la nit. Uns 400 efectius de Bombers, UME i BRIF així com agents rurals, SEM, Mossos i Guàrdia Civil. L’inspector Antonio Ramos dels Bombers i cap operatiu ha estat concloent: “Demà els hi garanteixo que el foc no estarà estabilitzat”. Tot i això, consideren que "l'estratègia plantejada al matí i a la tarda ha funcionat". El principal objectiu, el flanc dret sud, assegurat. 

El cap de l’operatiu i el conseller d’Interior, Miquel Buch, es mostraven molt cauts alhora de valorar l’evolució del “foc dinàmic”. Si bé s’han mostrat optimistes perquè “l’estratègia” plantejada al matí d’esmerçar esforços en el flanc dret i esperar-lo al esquerra, a la carretera C-12 que talla la comarca en dos, ha reeixit. Ara bé, no sense problemes en rebrots a la cua del foc i en el 30% de llengua que els bombers donaven per estabilitat però no garantit. “Ens un foc amb unes condicions metereològiques com feia 20 anys que no es donaven”, ha emfatitzat el conseller.

La direcció de la lluita contra el foc confia en la nit, "perquè tindrà les condicions més favorables i es podrà accedir a llocs on durant la jornada no s'hi pot arribar". "Hem d’intentar buscar punts del perímetre per intentar establitzar-los això no vol dir que no s’estabilitzi ni demà ni aquesta nit, durarà dies", ha advertit l'inspector. "Demà serà un dia pitjor, segons les previsions, l’incendi continua actiu", ha reblat.

Ramos ha detallat que la seva tàctica ha estat la “contenció” i evitar que l’incendi ampliés el perímetre. Una decisió que no ha agradat a molts veïns sobretot de Maials, Llardecans o la Granadella.L'Antonio de Maials es queixava que els forestals no els deixen “fer com abans” i que l’Administració no permet agrupar terrenys cosa que permet boscositats descontrolades. En Víctor de la Granadella assegurava que els "bombers passen d'ells" perquè no intentaven aturar el foc que es dirigia perillosament cap al sud de les Garrigues. "Estem abandonats", insistia mentre contemplava des d'un turó les flames i les columnes de fum. Els bombers buscaven contenir el foc que els superava i evitar qualsevol acostament a zones urbanes o la central nuclear d'Ascó.

D FB3DiWwAE14O5

Veïns de Maials, empipats amb la gestió contemplen les columnes de fum Quico Sallés

Altres veïns, com els Bovera, que els han confinat a plaça se les han tingudes amb els Bombers perquè consideraven que havien deixat "massa ràpid de ruixar" les zones apagades durant la nit. Els agents rurals, però, han estat els encarregats de calmar els ànims i repartir les tasques de defensa de granges i massos. L'algoritme del foc i l'ambient del foc que es previa pel migdia i tarda ha estat un bàlsam per centrar esforços entre civils i forces d'extinció. Fins i tot, molts s'han acostat a les basses on els helicòpters bombarders han carregat dipòsits per atacar els serrells més vius i perillosos del foc.

El foc tècnic del GRAF, la unitat d'elit dels bombers forestals, també ha estat crucial. Una ingent tasca de penetració ha eliminat amb foc el futur combustible del foc i ha contingut amb ajuda de dotacions terrestres, la cua del foc que es mantenia ferma davant les tasques de control i extinció. Un bomber ha hagut d'ingressar  l'Hospital de Mora d'Ebre per un cop de calor i 42 persones han hagut de passar el dia en un centre d'atenció d'afectats muntat a Flix. De momentProtecció Civil de la Generalitat manté en emergència el Pla INFOCAT i en alerta el Pla PROCICAT per l'onada de calor.

 

 

 

L'origen, l'autocombustió d'un femer

Per altra banda, els agents rurals indiquen que l'origen del foc hauria estat en un femer que no estava en condicions si bé tenia autorització administrativa. L'autocombustió, que no és un fet freqüent, però és possible, n'ha estat la causa per no tenir-lo en condicions. L'ambient de foc va ser que es propagués tan ràpid que va afectar ràpidament la granja veïna Mas de l'Animé que gestiones històricament els germans Pere i Roberto. Han mort 230 xais i ovelles, dos cavalls i un ruc. 

 

Torra, tot el dia 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat des de les 9 del matí al centre de comandament i ha suspès l'agenda del dia. Torra ha estat present en les reunions de comandaments juntament amb els alcaldes de les poblacions afectades per l'incendi. També han passat pel centre de comandament, el vicepresident Pere Aragonès; el president del Parlament, Roger Torrent i la vicepresidenta espanyola Carmen Calvo. 

 

Comentaris