El CNP compra mil pistoles elèctriques i s’equipara als Mossos

Els GEO i membres de Seguretat ciutadana en faran les primeres proves | El pressupost és de més d’1,7 milions d’euros

Finalment, el Cos Nacional de Policia tindrà pistoles elèctriques. El proper 7 de gener acabarà el termini per a la presentació d’ofertes per a l’adquisició de 1.000 Dispositius Electrònics de Control -D.E.C. en el seu acrònim policial- per un import 1.735.000 euros i en un subministrament al llarg de dos anys. D’aquesta manera, el ministeri de l’Interior s’equipara a policies locals, Mossos i Ertzaintza que ja disposaven d’aquesta arma en el seu arsenal. De fet, era una demanda dels sindicats de la policia espanyola tot i l’aversió que genera l’ús d’aquest tipus d’armament en nombrosos sectors polítics i socials.

 

Segons les prescripcions tècniques de la licitació, a les que ha tingut accés El Món, les pistoles que s’adquiriran hauran de disparar dards a sis metres de distància o bé generar un arc elèctric de contacte. “Els impulsos generals pel dispositiu han d’interferir els senyals nerviosos que es transmetren al sistema muscular i sensorial per obtenir una incapacitació mitjançant un corrent elèctric polsant entre dos electrodes durant el temps d’exposició”, detalla el futur contracte. En aquest sentit, la durada haurà de ser com a màxim de cinc segons, igual que les pistoles usades pels Mossos, que són de la marca Taser.

 

Per a tota la plantilla, el CNP calcula tenir uns 25 formadors pels agents de Seguretat Ciutadana -n’hi han uns 25.000- que vagin armats amb aquests DEC. Les proves però, les portaran a terme “personal operatiu” de les unitats del Grup Especial d’Operacions, els GEO; la brigada d’intervenció d’elit de la policia espanyola així com agents de la Comissaria  General de Seguretat Ciutadana vigilats per especialites del grup d’Armament i Tir del cos.

 

A la vista del fort debat social que han aixecat l’adquisició d’aquest armament quan, per exemple, Mossos les ha incorporades, el ministeri determina el marge del seu ús. També es fa notar un informe d’Aministia Internacional de l’any 2007, sobre aquest armament que indicava els riscos que comportava sobretot en ciutadans que patien del cor. “El Dispositiu Electrònic de Control ha de ser considerat com una arma menys letal d’assoliment controlat i ús progressiu de mitjans coercitius que permet l’ús proporcional de la força”, aclareix el plec de prescripcions tècniques d’aquesta licitació. De moment, la intenció és que sigui només el CNP qui en disposi, la Guàrdia Civil no té en previsió la seva compra de manera immediata.

 
Una part del plec de prescripcions tècniques per a la compra de mil pistoles elèctriques per part del CNP

Una part del plec de prescripcions tècniques per a la compra de mil pistoles elèctriques per part del CNP Quico Sallés

 

 

Comentaris