Apareixen pintades ultres al Monestir de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer

L'Ajuntament ha fet un acte de rebuig al tractar-se d'un edifici declarat bé cultural d'interès nacional

L'Ajuntament de Balaguer ha denunciat aquest diumenge l'atac amb pintades ultres al monestir de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer, patrimoni declarat bé cultural d'interès nacional. El monestir de Santa Maria de les Franqueses ha aparegut aquest matí ple de pintades en contra dels llaços grocs de la Plaça del Mercadal, a favor de Franco, i també esvàstiques nazis. Les pintades han estat fetes amb esprai directament sobre la pedra de l'edifici romànic. Aquest diumenge s’hi ha celebrat el tradicional aplec anual i a més, a les 12 del migdia s’ha estrenat el cicle d'espectacles a l'aire lliure ‘Assolellats’.

Les pintades, que han afectat diversos murs de l'edifici així com les portes, han estat descobertes a primera hora del matí per la persona responsable del monestir.

Una pintada a la façana del monestir

Una pintada a la façana del monestir

L’ajuntament ha celebrat un acte abans de l'inici de l'espectacle infantil i s'ha convidat també a tota la ciutadania a assistir-hi per mostrar el seu rebuig a l'atac i fer defensa del patrimoni.

 

La directora del Museu de Noguera, Carme Alòs ha explicat l'afectació que tindrà sobre la pedra el procés de treure les pintades, degut a que es tracta de pedra sorrenca que es desfà molt "fàcilment". En aquest sentit ha afegit que s'ha fet denuncia al Departament de Cultura de la Generalitat, que és qui té les competències de l'edifici, i que aquest dilluns al matí els tècnics del Departament comprovaran els desperfectes per poder iniciar les tasques de restauració. Així mateix, es presentarà denúncia davant les autoritats.

Santa Maria de les Franqueses és un monestir romànic de l'orde del Cister fundat el 1.186 declarat Bé cultural d'interès nacional que en els últims anys ha estat objecte de diverses actuacions per tal de fer-ne possible la seva conservació i millora.

 

Comentaris