Amagaven 21 quilos de cocaïna en adob per a plantes

Han trigat mesos però finalment ha caigut tot l’entramat. Agents dels Mossos del Camp de Tarragona i de la Guàrdia Civil de Tarragona han pogut comissar 21 quilos de cocaïna que anava camuflada com adob orgànic per plantes.  L’operació es va tancar el passat 3 de desembre però la investigació va començar a finals d’estiu. Finalment, la droga ha estat decomissada, s’han practicat tres detencions i quatre més han estat investigats.

 

L'operació va començar a finals d'estiu quan la Guàrdia Civil es va assabentar que un individu volia crear un entramat empresarial amb l'objectiu d'introduir partides de droga a través d'un dels ports de la Mediterrània. Paral·lelament, els Mossos investigaven la persona que estava organitzant la compra de la droga en origen , la posterior recepció a destí i que, precisament, anava a utilitzar l'entramat d'aquest primer individu per a la introducció de la partida.

 

Amb aquesta coincidència els agents dels dos cossos policials van crear un equip conjunt d'investigació per desmantellar l’entramat i fer-se amb la droga. La investigació va proporcionar prou informació per saber que la importació de la cocaïna es faria des de diversos llocs d’Amèrica llatina cap a la Mediterrània. No va ser fins el mes de novembre, però, que els investigadors van tenir coneixement del tràfic d'un contenidor amb origen al Port de Buenaventura (Colòmbia) i amb destinació al Port de València, amb el qual s’anava a transportar el primer carregament de droga planificat per aquest nou grup camuflat entre adob orgànic.

 

Així mateix, els investigadors van descobrir que els responsables volien llogar una nau en un polígon industrial de la localitat de Vila-seca (Tarragona), per fer el triatge de la droga. Igualment, es va poder descobrir un habitatge en una localitat de Girona en el qual els investigats pretenien establir posteriorment el laboratori on s’havia d’extreure la substància estupefaent que vindria barrejada amb la càrrega d’adob i dur a terme el procés de tallar la droga per tal d’augmentar-ne la quantitat.

 

 

El 26 de novembre va ser definitiu. L’operatiu policial es va personar al port de València  i en inspeccionar el primer contenidor importat per aquesta organització. El balanç: un total de 28 sacs d’adob, amb un pes total superior a una tona, que havia estat barrejat amb cocaïna. Però la policia va deixar fer. Així el passat  3 de desembre el contenidor va ser traslladat fins a la nau situada a la localitat de Vila-seca. En aquest moment tots dos cossos policials van dur a terme un operatiu policial encaminat a la completa desarticulació de l'entramat criminal.

 

Es van fer quatre registres domiciliaris a les localitats de Barcelona, Salou, Riudarenes i Vila-seca durant els quals es va intervenir un altre sac de 40 kg d'adob orgànic barrejat amb cocaïna, 322 plantes de Cànnabis Sativa, uns 5.000 euros en efectiu i diversa documentació relacionada amb la importació del contenidor objecte del lliurament controlat. D’altra banda es van detenir dos dels integrants de l'organització criminal i es va prendre declaració a quatre persones més pels fets investigats.

 

 

Després de l'anàlisi de la càrrega intervinguda a València realitzat per l'Àrea de Sanitat de la Delegació de Govern a la Comunitat Valenciana es va descobrir que la partida intervinguda a aquesta organització criminal al port d'aquesta localitat hauria permès obtenir després del seu processament 21'9 kg de cocaïna base, quantitat que una vegada elaborada per a la seva distribució en el mercat minoritari hauria pogut arribar a una quantitat superior als 60 kg, amb un valor de més de tres milions d'euros.

 

 

Els detinguts, dos homes de nacionalitat dominicana i espanyola, van ser posats a disposició de l'autoritat judicial, que va decretar l’ingrés a presó per a un d’ells i llibertat amb càrrecs per a l’altre.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

 

 

Comentaris