El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El virus que atacava reis i poetes
  • CA

El president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès presenten símptomes del coronavirus, per si encara calgués deixar clar que estem patint una pandèmia que no distingeix entre persones i personalitats. Un fenomen que té un precedent clar en la grip de 1918 -anomenada “espanyola” perquè se suposava, erròniament, que havia tingut l’origen a Espanya-, una epidèmia que va causar encara més morts que la Primera Guerra Mundial.

En aquella ocasió, com ara, el virus va atacar de forma universal i transversal arreu del món, causant entre 50 i 100 milions de víctimes mortals. I, també com ara, va registrar afectats il·lustres. A finals de maig de 1918, la premsa espanyola feia pública la malaltia ni més ni menys que del monarca espanyol. Alfons XIII tenia aleshores 32 anys i, fins aquell moment, bona salut. No només ell. La grip espanyola va fer que caigués malalt el ministre d’Estat, el conservador Eduardo Dato, i que morís una de les filles del president del govern, Antoni Maura.

La grip atacava tothom i a tot arreu. Van emmalaltir el futur president de Turquia, Mustafà Kemal Atatürk i el també futur president dels Estats Units, Franklin Delano Roosevelt. En el camp cultural, l’escriptor Franz Kafka va passar aquella grip, així com el músic Bela Bartok i el pintor Edvard Munch. Menys sort van tenir el poeta Guillaume Apollinaire o el pintor Gustav Klimt, tots dos van morir a mans d’aquell virus contagiosíssim de 1918.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa