El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La UPEC arriba a la XVI edició per pensar els reptes de l’actualitat
  • CA

L’edició d’aquest any de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC) ha quedat alterada, com tot, per la pandèmia de la Covid i les jornades inicialment previstes per al juliol es van desmuntar i s’han repensat per fer-les aquesta tardor, amb aforament reduït i totes les mesures que sanitàries requerides. Seran el 4, 5 i 6 de novembre a la sala Brigades Internacionals de la seu que la UGT Catalunya té a la Rambla Santa Mònica, 10. L’eix central del programa serà el combat contra el feixisme: què podem fer per lluitar contra ell i quines accions podem realitzar per preservar la memòria de cara a les noves generacions.

El lema d’aquesta edició és Ells són pocs, nosaltres som moltes, que els organitzadors recorda que “deia fa 200 anys Percy Bysshe Shelley”. “I som moltes sobretot si ens esforcem a trobar síntesis positives que facilitin que en un bloc important de temes la gent d’esquerres vagi plegada”, afegeixen.

El dia 4 hi haurà d’un acte de presentació de l’edició XVI de la UPEC amb el primer tinent d’alcladia de Barcelona, Jaume Collboni, el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, un representant de la Diputació de Barcelona i el rector de la UPEC, Jordi Serrano. I seguidament, la sociòloga Marina Subirats serà l’encarregada de fer la conferència inaugural, Ideologia i classes socials al segle XXI. Per als organitzadors de les jornades, la tria del tema de la ponència de Subirats era important per mantenir-se “fidels a un dels trets d’identitat més importants de la UPEC des de l’inici: el combat contra les desigualtats socials”.

Posteriorment es tractaran altres temes socials en taules de debat com ara Per envellir dignament, a càrrec de la metgessa Carme Valls, Manuel Becerra, de la Unió de Jubilats i Pensionistes de la UGT de Catalunya, i Miquel Lluch, secretari general de Pensionistes i Jubilats de CCOO de Catalunya. Un altre col·loqui destacat del programa és S’esberlen les fronteres socials de les ciutats, amb Enric Canet, del Casal d’Infants del Raval, Josep Moya, responsable de l’Àrea Sociocomunitària de l’Observatori de Salut Mental de Catalunya, Amparo Iturriaga, de l’associació de veïns de Roquetes, i Lluís Torrens, director d’innovació de l’àrea de drets socials de l’Ajuntament de Barcelona.

Debat entre líders polítics d’esquerres

També hi haurà el tradicional debat entre líders dels partits d’esquerres, divendres al matí. Sota el títol La política en temps confusos, hi intervindran Ferran Pedret (PSC), Ester Capella (ERC), Jéssica Albiach (Comuns) i Maria Sirvent (CUP).

En el programa de dijous, destaquen un homenatge a Toni Domènech: Postmodernitat i raó, una sessió durant la qual es podran veure tres vídeos –un del mateix Toni Domènech, de la seva darrera conferència UPEC, el 2017, un altre de la historiadora francesa Florence Gauthier i un altre del professor de sociologia de la UB Bru Lain– i hi intervindran Ana Jorge, parlant sobre el llegat de Toni Domènech, Daniel Raventós, en defensa de la laïcitat, Maria Júlia Bertomeu, en defensa de la il·lustració, i Edgar Manjarín, sobre el relativisme.

El mateix dijous hi haurà un cara a cara de Brigitte Vasallo amb Ingrid Guardiola sota el títol L’essencial és invisible als ulls, que, segons els organitzadors “anticipa segurament un dels elements de la programació futura”. I la conferència de cloenda, divendres a les 9.30 hores i sota el títol El combat contra el feixisme, serà a càrrec de la periodista Irantzu Valera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa