L'UCI pot crear “perjudicis” a alguns pacients de més de 80 anys, avisen els metges

El cap de malalties infeccioses de l’Hospital del Vall d’Hebron respon a la filtració d’un document de Salut sobre el tractament de pacients d’edat avançada

El cap de servei de malalties infeccioses de l’Hospital del Vall d’Hebron, Benito Almirante, ha donat la seva opinió sobre el protocol de Salut per tractar els pacients de més de 80 anys davant del Covid-19, filtrat ahir. El protocol recomana tenir en compte l’estat d’aquests pacients i no derivar-los a l'UCI si es preveu que no se’n puguin sortir i deixar-los per tant amb un sistema de ventilació extra.

Almirante ha dit a TV3 que aquesta decisió d’aportar ventilació extra es fa “sistemàticament sempre, no és una determinació” que es prengui ara pel Covid-19. “Sempre que un pacient té una malaltia greu i es valora que vagi a l’UCI també es valora si té possibilitats de sortir de la unitat en vida”, ha explicat.

Aquesta valoració, ha afegit Almirante, té diversos criteris en compte com les malalties de base, “per veure quin és el pronòstic del pacient” i es tracta d’una manera de procedir habitual. “No és que estem fent una avaluació específica ara”, ha subratllat.

El protocol filtrat defineix criteris que “són els mateixos que abans que hi hagués el Covid-19”. 

 

Almirante ha volgut aclarir la situació posant exemples. “Arriba un moment que el metge ja no té més línies de tractament per molta gent que, per exemple, té una malaltia oncològica, hi ha línies de tractament que li donarien al malalt més perjudicis que beneficis”, ha indicat.

“Hi ha malalties que, per molt que ho intentem, ja no hi ha més tractament, si no té cap possibilitat de sortir-se’n, portar el pacient a l’UCI només crea perjudicis per la persona i el seu entorn”, ha insistit. Ara bé, ha dit que el criteri de l’edat no és “absolut” ni tampoc “la única variable”. Una persona de més de 80 anys amb possibilitats de sortir-se’n si ingressa a l’UCI rebrà òbviament el tractament.

 

Comentaris