El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Tempesta política pel contracte de Salut amb Ferrovial per rastrejar la Covid-19
  • CA

El contracte de gairebé 18 milions d’euros del Departament de Salut amb Ferrovial per tal de fer el rastreig de casos de Covid-19 s’està convertint en una tempesta política de primer ordre. El crit d’alarma el van fer durant el cap de setmana els metges, a través de crítiques del president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, seguides també per comentaris en contra del sindicat d’infermeria SATSE i del sindicat Metges de Catalunya. Padrós ha demanat que el contracte, que es va fer a finals de maig sense publicitat, es reverteixi i que de la tasca se n’encarregui l’atenció primària.

L’opinió de Padrós és coincident amb la del cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, que aquest dilluns a Catalunya Ràdio ha assegurat que “una part important del rastreig” dels contactes de positius de covid-19 té un “component de proximitat” i creu que l’atenció primària “és un dels llocs més adients” per fer-lo.

Des del sindicat SATSE també s’han pronunciat en contra a través d’un comunicat: “Cal deixar d’inflar les butxaques de les empreses privades i començar a injectar recursos econòmics en la sanitat pública”.

Aquests tocs d’atenció han fet que finalment que aquest mateix dilluns la portaveu del Govern, Meritxell Budó, hagués de manifestar-se sobre la polèmica. “El que demano és que els escoltem, en parlem i, si cal, modifiquem el que haguem de modificar”, ha dit en una entrevista a ‘Ser Catalunya’.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va parlar diumenge sobre l’assumpte en una entrevista a RAC 1. Segons la consellera, l’empresa contractada en el marc de les tasques de rastreig farà un suport telefònic i va remarcar que és la salut publica “qui ha de liderar la vigilància epidemiològica”. A més, va explicar que en emergència no es podia fer una licitació que hagués trigat mesos.

El rebombori pel contracte arriba també a l’arena política. De fet els Comuns han estat els primers a exigir la compareixença de Vergés perquè expliqui aquesta externalització. En canvi, la CUP ha instat al Govern aquest mateix dilluns en un comunicat a rescindir el contracte amb la companyia. Per la seva banda, el PSC ha registrar una sol·licitud de compareixença al Parlament delgGerent del Sistema d’Emergènces Mèdiques per l’adjudicació polèmica.

La polèmica ha acabat fent saltar a l’opinió pública que l’empresa Ferrovial acumula denúncies per manca de respecte als drets humans. De fet, l’organització Amnistia Internacional (AI) va acusar el 2017 la companyia de “guanyar milions” amb la “tortura” en camps de refugiats a Austràlia.

Embolic a Palau

Fonts de la Presidència, citades per l’agència ACN, han assegurat aquest diluns a la tarda que el cap del Govern, Quim Torra, va instar dissabte el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés, a revertir l’adjudicació a Ferrovial. Però des de Vicepresidència neguen cap conversa entre Torra, Aragonès i Vergés on el president reclamés revertir l’externalització del contracte de rastreig de contactes dels positius de covid-19. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa