El Sindicat de Llogaters lamenta que JxC “pretén obstaculitzar” la llei de regulació

“Els antics convergents segueixen mercadejant” tot i haver signat “un acord de país”, denuncia l'entitat

El Sindicat de Llogaters ha lamentat que Junts per Catalunya (JxC) “pretén obstaculitzar” la Llei de regulació dels lloguers, després de la reunió que l'entitat ha mantingut avui amb aquest grup parlamentaris i amb els d'Esquerra Republicana, CUP i En Comú Podem. La trobada ha acabat sense arribar a cap acord per tirar endavant l’aprovació de la norma, que es debatrà aquest dimecres al Parlament. El Sindicat ha explicat que en el marc d’una reunió “intensa” entre els actors que el mes de juliol van signar un pacte per aprovar la llei, JxC ha modificat la postura inicial per “intentar buidar de contingut la proposta” i “deixar fora de la regulació la major part del mercat”.

El punt central de la reunió d’avui ha estat l’última proposta traslladada pel Sindicat de Llogateres als quatre grups parlamentaris ahir a la nit. Aquesta proposta s’enviava com a última carta en la negociació de la retirada de les vuit esmenes que JxC va introduir “a última hora i d’esquenes a la resta de partits” durant la presentació de la Llei a l’últim ple del Parlament al juliol. El Sindicat va elaborar la nova proposta atenent la petició de JxC, amb l’objectiu de desencallar la situació, segons afirma l'entitat.

El nou redactat preveu que la llei admeti lleugers increments en la renda si es produeixen obres de millora a l’habitatge. En aquest sentit, la proposta del Sindicat vol garantir els drets dels llogaters marcant criteris d’avaluació concrets d'aquestes reformes i les variacions del preu que se’n puguin derivar.

La qüestió més conflictiva i que, segons el Sindicat, JxC “es nega a retirar” és l’esmena que fa que tots els habitatges ens mans d'arrendadors que cobrin fins a 4.000 euros quedin fora de l’aplicació de la llei, la qual cosa implica, a parer del moviment, “la major part del mercat”. Davant d'aquesta esmena el Sindicat proposa incorporar la figura de l’arrendador en situació de vulnerabilitat a partir de barems contrastats, proposta que, afirma, de moment no ha estat admesa per JxC.

 

El Sindicat ha denunciat que JxC busca “excuses” per allargar la negociació i ha criticat que a menys de 24 hores de la votació al ple del Parlament segueix “mercadejant” amb la regulació de lloguers. Ho considera “deslleial” sobretot després d’haver signat “un acord de país” que compta amb el suport de més de 4.000 entitats de la societat civil. També ho titlla d'”ofensa per a les milers de famílies expulsades de les seves llars” a causa de les “pujades abusives” de lloguers o de la manca d’accés a l’habitatge.

El Sindicat de Llogateres confia que JxC “escolti la veu dels milers de llogateres que es juguen el seu futur” amb l’aprovació de la llei i canviï de parer. L'entitat ha anunciat una concentració aquest dimecres a les sis de la tarda davant del Parlament per “fer visible la majoria social que està a favor de regular els preus de lloguer a Catalunya”.

 

Comentaris