El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La reforma sanitària dissenyada per encàrrec del Govern pot superar els 5.000 milions
  • CA

La inversió per poder aplicar les 30 propostes de l’informe del comitè d’experts que va designar el Govern per reformar el sistema sanitari podria superar els 5.000 milions d’euros, la xifra mínima que s’ha estimat necessària fins ara. Però el cert és que la factura per aplicar el paquet de mesures que el comitè va lliurar la setmana passada al Govern superaria aquesta xifra. La sanitat és “un pou sense fons” i la despesa podria ser “infinita” en funció de la voluntat política d’aprofundir en les mesures, ha afirmat en declaracions a ‘El món’ un dels experts del comitè, Enric Mateo, membre del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona.

La inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha produït tot just una setmana després que aquest comitè d’experts lliurés l’informe, considerat peça clau per entomar la transformació del sistema. El comitè, integrat per una trentena de professionals de diversos àmbits, es va crear a través d’un decret aprovat pel Govern el 14 de juliol. La iniciativa del Govern Torra arribava després que col·legis professionals de metges, infermeres i gestors sanitaris advertissin sobre la necessitat de fer canvis. La pandèmia havia rebentat les costures d’un sistema desfasat per afrontar els reptes de futur.

[r:1]

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, una de les institucions impulsores de la reforma, creu que la formalització del comitè d’experts a través d’un decret governamental és la garantia que la reforma tindrà continuïtat, tenint en compte a més que la creació del comitè anava vinculat a la creació d’una comissió interdepartamental que havia d’establir el calendari dels canvis a implementar.

“El Govern que vingui haurà de fer una agenda d’això, els promotors ja hem tingut contactes amb les diferents forces polítiques i s’han mostrat favorables o molt d’acord amb l’existència del comitè, fins i tot han demanat la compareixença dels responsables perquè presentin l’informe”, explica Padrós a ‘El Món’. Pel president del Col·legi de Metges el més interessant de la iniciativa és que l’informe pugui superar les diferències polítiques: “Aquest ha de ser el full de ruta, amb independència de qui mani; la Llei d’ordenació sanitària de Catalunya els anys 80 i 90 tenia grans consensos, ara cal recuperar-los a través de les 30 propostes que han exposat els experts”.

Un informe per influir a Espanya

Les conclusions a les que han arribat els experts transcendeixen les competències del Govern i per això ressalten que tenen “la voluntat de poder influir en el conjunt de l’estat espanyol”, per al qual les propostes “també serveixen”, subratlla Padrós.

La injecció bàsica de recursos se situa en els 5.000 milions. Els experts parteixen d’un estudi d’aquest 2020 de l’economista Guillem López Casanovas. “És obvi que aquests milions no hi són —remarca Padrós—, però demanem el compromís al Govern i al ‘gobierno’ perquè els posin, sinó ara de cop, en diversos exercicis perquè d’aquí quatre o cinc anys Catalunya estigui al nivell d’Europa, perquè ara estem a la cua”.

En la mateixa línia que ho fa Padrós, Mateo remarca que el finançament és molt important per poder desplegar les mesures que especifica el document que van lliurar la setmana passada. “És evident que sense finançament les coses són difícils”. Mateo opina que “es pot sostenir el sistema” si els professionals es reinventen, però per millorar cal aportar recursos nous i no només “recuperar” el que no s’ha invertit en deus anys de retallades. “Estem en un punt de partida de fa deu anys enrere”, avisa.

Aquest expert creu que l’informe ha de tenir recorregut perquè “no s’ha creat per un govern específicament, d’un color o ideologia concreta, sinó pensant en la ciutadana de Catalunya, en les persones, les famílies, les comunitats i en el seu benestar, per tant, entenem que ha de perdurar en el temps”. Mateo ressalta que a més les reaccions polítiques al document han estat “a favor” des de diferents opcions polítiques, fins i tot “la principal oposició al Govern, Cs, va entomar el document”.

Mateo adverteix que 5.000 milions és una xifra de la qual es parla, però que a mesura que s’aprofundeixi en l’aplicació de les mesures que consten en el document la factura anirà incrementant. “Orientis com orientis la reforma, tant si fas una cosa a curt o llarg termini, has d’invertir molt; si vols que la gent no emmalalteixi, has d’invertir molt en prevenció i és una qüestió multisectorial, la inversió seria infinita en aquest sentit”.

Petició als partits polítics

Tant Padrós com Mateo consideren que el document ha de ser acollit per tots els partits polítics i els emplacen a incloure la reforma sanitària en els seus programes electorals.

L’informe dels experts proposa una transformació del sistema sanitari amb 30 propostes que es divideixen en vuit blocs: finançament suficient, salut pública sòlida, modernització de la gestió de centres, model assistencial integrat, lideratge professional, participació ciutadana, recerca i innovació competitives i transformació digital.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa