Els Premis Baldiri Reixac aposten per la cultura com a motor de canvi educatiu

La Fundació Carulla, impulsora dels guardons, destinarà fins a 100.000 euros en projectes educatius innovadors

La Fundació Carulla convoca la 42a edició dels Premis Baldiri Reixac, que reconeixen l’excel·lència educativa arreu dels territoris de l’Estat de parla catalana. Els guardons, repartits en quatre categories, destinaran fins a 100.000 euros als projectes educatius, centres i alumnes que ofereixin respostes originals, creatives, transversals i integradores als reptes de l’educació del segle XXI. L’art, la cultura i la llengua són els pilars d’una convocatòria oberta a tots els integrants del sector educatiu i fomenten la interacció i la col·laboració entre alumnes i professionals de l’ensenyament i del sector cultural.

La gran novetat d’enguany és la categoria Baldiri Connexions, que ofereix a centres educatius i agents culturals la possibilitat d’aliar-se i presentar un projecte compartit que proposi l’art i la cultura com a palanques de transformació educativa i social. Per part dels centres, s’hi poden presentar tant escoles, instituts i zones escolars rurals com escoles d’educació especial i de formació d’adults. Per part de la cultura, hi podran participar les entitats, artistes, equipaments, associacions i escoles de música que tinguin l’empenta i l’interès en col·laborar en un projecte educatiu. En total s’atorgaran sis premis Baldiri Connexions, dotats amb 4.000 euros cadascun, a més de la participació al programa d’acompanyament i impuls pel curs 2020-2021 amb la UOC i la formació de pedagogies artístiques 2020.

 

El Premi Baldiri Escola és el més ben dotat de totes les categories, amb deu guardons de 3.000 euros cadascun. Enguany s’han obert dues categories específiques per a les Illes Balears i el País Valencià per reforçar la tasca educativa en català més enllà del Principat. Els Premis Baldiri Escola valoren quatre pilars del projecte educatiu: l’organització i gestió educativa, les metodologies innovadores, la cooperació amb la comunitat educativa i l’entorn, i la presència de la cultura, les arts i la llengua catalana.

El Premi Baldiri Experiències reconeix les millors experiències d’aprenentatge col·lectives dins i fora de l’aula, especialment si són úniques, innovadores i han donat resposta a un repte educatiu a través de llenguatges artístics i creatius. Els 25 premis de 500 € es reparteixen entre totes les etapes formatives preuniversitàries, des d’Infantil fins al Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior. Finalment, el Premi Baldiri Alumnes posa l’accent en l’alumnat i distingeix els treballs de recerca realitzats català, fets amb rigor, innovació i creativitat, i amb un enfocament cultural. Els cinc guardons de 1.000 euros cadascun s’atorgaran a alumnes emprenedors, curiosos i expeditius, amb esperit crític i intel·ligència emocional, i que defensin la diversitat, la igualtat i la cohesió social. 

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?